HolotropikumLehetséges 2 hónap alatt 11 évet fiatalodni? - Megvalósítható, hacsak nem vagy...

Lehetséges 2 hónap alatt 11 évet fiatalodni? – Megvalósítható, hacsak nem vagy túl fiatal hozzá!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A kor előrehaladtával testünkben különböző változások zajlanak. Ezeket a változásokat jelentős mértékben meghatározza a sejtjeinkben lévő molekuláris program, melynek központi eleme a DNS-lánc.

A DNS-láncban van kódolva mindaz, ami az egyes átalakulásokhoz, biológiai folyamatok elindításához és végrehajtásához szükséges. Ahogy telnek az évek, a DNS különböző részein tárolt „program kódok” válnak aktívvá vagy kapcsolódnak ki.

Ezekben a ki/be kapcsolási folyamatokban fontos irányító szerepet játszanak az úgynevezett metilációs jelek. Ha a DNS-lánc egyes részei metilálódnak, akkor az adott DNS-szakasz által kódolt gének aktivitása megváltozik, és beindulnak vagy leállnak egyes biológiai folyamatok.

Vizsgálataik során a kutatók nagyon erős összefüggést találtak az életkor és a metilációs mintázat között: a metilációs mintázatból ugyanis pár év pontossággal meghatározható az életkor. Ezért a kutatókban felmerült az ötlet, hogy a metilációs DNS-kapcsolók állapotának optimalizálásával befolyásolható lenne az öregedés folyamata.

Egyes tudósok azt állítják, hogy egyszerű életmódbeli változtatásokkal, például az étrend, a testmozgás és az alvásritmus megváltoztatásával akár nyolc hét alatt vissza lehet fordítani az ember biológiai életkorát.

Ennek a tézisnek a bizonyítására a Virginiai Egyetemen nemrégiben végzett tudományos kutatás során 6 egészséges, 58 év körüli nőt kért fel egy speciális diéta betartására és kisebb életmódbeli változtatások bevezetésére. A kísérlet eredménye már 2 hónap után hihetetlen változásokat eredményezett – írja a Riavita.com.

A módszer lényege

A kutatók egy speciális diétát állítottak össze a DNS-metiláció támogatására, emellett rendszeres testmozgást javasoltak: ez lehetett heti ötször, alkalmanként 30 perc közepes vagy magas intenzitású edzés, például futás vagy kerékpározás. Ezenkívül fontos volt a jó alvásrutin (napi legalább 7 óra alvás) és légzőgyakorlatokat is előírtak stresszoldásra.

A diéta

A kísérletben résztvevő nők étrendje a következőket tartalmazta:

  • napi 2 csésze leveles zöld (például kelkáposzta, spenót, mángold),
  • 2 csésze keresztesvirágú zöldség (karfiol, brokkoli, káposzta, kelbimbó),
  • 3 csésze színes zöldség (a csemegekukoricát és a fehér burgonyát kivéve),
  • ¼ csésze tökmag,
  • ¼ csésze napraforgómag,
  • 1-2 darab cékla vagy más gyökérzöldség,
  • heti 3 alkalommal máj (adagonként kb. 85 gramm),
  • heti 5-10 tojás.

Ezenkívül a metiláció támogatására fogyasztaniuk kellett napi fél csésze bogyós gyümölcsöt vagy fél teáskanál rozmaringot vagy kurkumát/2 gerezd fokhagymát/2 csésze zöld teát vagy 3 csésze oolong teát.

Ugyancsak a napi menü része volt 170 g hús, lehetőleg, bio, hormon/antibiotikum mentes, két adag alacsony glikémiás terhelésű gyümölcs, például bogyós gyümölcsök vagy grapefruit, egészséges olajok (például kókusz-, olíva-, lenmag- és tökmagolaj).

Emellett napi 8 pohár vizet kellett fogyasztaniuk, és kerülniük kellett a cukrot, tejtermékeket, gabonaféléket és hüvelyeseket.

A módszer másik fontos eleme a 12 órás időszakos böjt volt, ami azt jelentette, hogy a tanulmány résztvevői este 7 és reggel 7 óra között nem ehettek semmit. A tanulmányok számos egészségügyi előnyt tulajdonítanak ennek a táplálkozási módszernek és a fogyásban is kiváló eszköz lehet.

Az eredmény

A 8 hét során a résztvevőket folyamatosan megfigyelték, és megállapították, hogy az idő 82%-ában követték az előírt tervet. A vizsgálat elején és végén a nők biológiai életkorát vérvizsgálattal ellenőrizték, és az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők biológiai életkora átlagosan közel 5 évvel, egyikük biológiai életkora pedig 11 évvel csökkent, 57-ről 46 évre – adja hírül a Riavita.com.

Ez az eredmény biztató lehet, ami a biológiai életkor lehetséges visszafordítását illeti, és azt jelentheti, hogy az étrendi és életmódbeli változtatások mindennapi életünkbe való beépítése nemcsak jelentősen javíthatja általános egészségi állapotunkat és közérzetünket, hanem meghosszabbíthatja várható élettartamunkat is.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek