HolotropikumKullancs-tévhitek: Féljünk vagy ne a vérszívótól?

Kullancs-tévhitek: Féljünk vagy ne a vérszívótól?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A nyár beálltával egyes emberek számára kimenni a szabadba, leülni a zöld fűbe, igazi rémálom. Sokan nem úsznak meg egyetlen kirándulást sem anélkül, hogy haza ne vigyenek egy-két kullancsot. Persze sokszor sok a vaklárma, a riogatás. Hogyan tudjuk eldönteni, hogy mennyire féljünk a kullancsoktól?

kullancs vért szív

Nézzünk néhány tényt a kullancsokról:

  • a kullancs nem eshet a fáról az emberre – tehát nem kell ettől félnünk -, hiszen nem képes egy méternél magasabbra mászni. Leginkább az erdő aljnövényzetében és párás környezetben él.
  • nem kell fertőtleníteni a kullancs helyét. Ezzel esetleg csak növeljük az esélyét az irritáció következtében a Lyme-kor gyanújának. A fertőtlenítőszer úgysem éri utol a vérpályákban szaporodó kórokozókat.

Ajánló: Így védekezzünk házilag a kullancs ellen

  • sokan mondják, hogy a kullancsot minden esetben meg kell vizsgáltatni, hogy fertőzött-e vagy sem. Ennek sincs sok értelme. A kullancsok szinte minden esetben fertőzöttek Lyme-baktériummal, de mindössze 2% az esélye annak, hogy átmegy az az emberbe és meg is tapad ott, és betegséget okoz.
  • ha a kullancs szájszerve beszakad, nem szabad piszkálgatni. Ez gyulladást okozhat, így felmerül a Lyme-kor gyanúja is.
  • ne kenegessük olajjal vagy krémmel a kullancsot. Bármilyen fölösleges erőszakoskodás öklendezésre készteti a kullancsot, így nagyobb az esélye, hogy megszerezzük a fertőzést. Vigyázzunk, hogy semmiképp ne nyomjuk össze a kullancs testét.
  • ha a kullancs helyén enyhe pír vagy csomó marad, nem feltétlenül jelenti azt, hogy fertőződtünk. Lehetséges, hogy csupán idegentest-reakcióról van, vagyis a kullancs szájszervéből maradt benn néhány tüske, ami később kidobódik.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek