OtthonKövesd ezeket a tanácsokat, ha igazán szép muskátlit szeretnél

Kövesd ezeket a tanácsokat, ha igazán szép muskátlit szeretnél

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ilyenkor nyáron bármerre nézünk, mindenütt muskátlik díszítik az ablakokat, kerteket, teraszokat. A muskátli méltán az egyik leginkább közkedvelt nyári virág, hiszen színpompás és számtalan fajtája létezik.

Mégis, a szomszéd muskátlija mindig “zöldebb”! Mit tegyél, hogy csodaszép, dús virágok borítsák az ablakpárkányodat?

A muskátli látványa szemet gyönyörködtető és nyugtató, érdemes legalább egy-két cseréppel beszerezni, garantáltan jobb kedved lesz tőle.

Tanulmányok alapján kimutatták, hogy a muskátli gondozása, vagyis a kétkezi munka jó hatással van a depresszióra, szorongásra hajlamos emberek esetében, sőt mi több, a vérnyomást is csökkenti. A virág látványa elűzi a stresszt, a negatív gondolatokat, a kertészkedés szabályozza az agyi tevékenységeket.

A muskátli jellegzetes illatának köszönhetően távol tartja a szúnyogokat, legyeket, ezért is érdemes a nyílászárók mellé tenni egy-két cseréppel.

A muskátlit méltán nevezhetjük a “lusták” virágának is, hiszen igazán kevés odafigyelést igényel, cserében pedig nyár elejétől ősz végéig virágzik. Ha néhány napig víz nélkül maradnának, akkor is túlélik, ugyanis nagyon sok vizet tárolnak a leveleikben és a szárukban.

A legfontosabb ami szükséges számukra, a napfény, a víz és a tápanyag. Ha időnként eltávolítjuk az elszáradt leveleket és virágokat, akkor sokkal jobban virágoznak majd. Minél nagyobb cserépbe ültetjük, annál jobban tudnak fejlődni, virágozni. Legalább 20 cm tőtávolságra ültessük őket, és 18 cm legyen az ültetőedény mélysége, és mindenképp legyen jó vízelvezető.

Aránylag sok vízre van szüksége, de nem szabad túlzásba vinni az öntözést. A forró nyári napokban akár kétszer, reggel és este is megöntözhetjük, vigyázzunk, hogy a víz ne legyen hideg, inkább csak szobahőmérsékletű. Soha ne öntsük közvetlenül a levelekre a vizet, csak a földjét öntözzük.

Hetente egyszer érdemes tápoldatozni, főleg, ha azt látjuk, hogy kezdenek sárgulni a levelei. Tehetünk a földjébe kávézaccot is, hiszen ez megfelelő arányban tartalmaz káliumot, foszfort és nitrogént.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek