OtthonKönnyen meggyökereztethetjük az ajándékba kapott, vázába tett rózsát!

Könnyen meggyökereztethetjük az ajándékba kapott, vázába tett rózsát!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ha egy csokor rózsával köszöntöttek fel, használjuk ki az alkalmat, és szaporítsunk saját rózsabokrot belőle. A következő trükk nagyon hasznos lehet abban az esetben, ha a távoli vidékekről érkező, különlegesebb fajtákat akarunk kiültetni a kertünkbe.

rozsa-gyokereztetes

Az igazi kertészeknek nem jelent akadályt a hideg, téli időjárás, hiszen ilyenkor lehet a legjobban kísérletezgetni. Ha van otthon egy csokor rózsánk, mindenképp ajánlott kipróbálni az alábbi ötletet.

Nézzük, mit kell tenni ahhoz, hogy meg tudjuk gyökereztetni a vázában levő rózsákat. Első lépésként vágjuk le egy éles késsel a rózsa felső felét. A megmaradt rész ne legyen hosszabb 25 cm-nél. Ahol levágtuk, “forrasszuk” be viasszal. Távolítsuk el az összes levelet a szárról, és enyhén vágjuk be az alsó felét is. Ezután próbáljuk ki az alábbi három módszer közül valamelyiket.

Ha három különböző rózsánk van, akkor külön-külön mind a hármat kipróbálhatjuk.

1. Oldjunk fel 1 liter vízben 100 mg élesztőt. Állítsuk bele a rózsatövet egy napra ebbe a keverékbe, úgy, hogy a szár kb. ⅓ részét érje az élesztős lé. Egy nap múlva vegyük ki a léből, mossuk le, majd állítsuk bele egy vízzel félig töltött vázába. Addig, amíg előbukkannak az első gyökerek, folyamatosan minden nap pótoljuk újra a vizet, hogy pontosan félig érje a rózsatövet.

2. Egy liter vízben oldjunk fel egy kevés mézet. Áztassuk bele a rózsatövet 12 órán keresztül. Majd az előbbi módszerhez hasonlóan tegyük át a rózsát tiszta vízbe, és várjuk, hogy meggyökerezzen.

3. A rózsa vizéhez adjunk 10 csepp friss aloe vera levet. Ez megerősíti a tövet, és beindítja a gyökerezési folyamatot. Tíz napig gondoskodjunk róla, hogy a víz félig lepje el a rózsa tövét. Tíz nap elteltével még adjunk a vízhez 5-7 csepp aloe verát.

Amint megjelennek az első gyökerek, ültessük el egy cserépbe a rózsákat.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek