KuriózumKi találta fel a hőlégballont?

Ki találta fel a hőlégballont?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Pár napja járt le a Vármeze-i hőlégballon parádé, ami évről évre nagyobb nyilvánosságnak örvend, és a kassza ugyan apad, de idén is növekedett a ballonok száma.

Színes programmal telített ballonozás, de kinek köszönhetjük, hogy e önfeledt szórakozás ma már ennyi polgárközeli élménnyé vált? Ki találta fel és valósította meg a meleg levegős repülést?

Kínában már évszázadokkal hamarabb ismerték a meleg levegő trükkjét, és a katonaság jeladásra jóval korábban használta, mint a 18. századi feltalálója. XVI. Lajos udvarában egy parádé keretein belül, 1783-ban meglepetésnek szán attrakció volt egy légballon, amit Marie Antoinette számára készítettek, és több mint 130.000 francia polgár ámult a látványosságon.

A papírból készült attrakció után francia testvérpár, Joseph-Michael és Jacques-Étienne Montgolfier kísérletezett nagyobb papírballonok kifejlesztésével. 10 méter magas alkotásukat agyagból készítették, és papírral bélelték ki, majd 1783 júniusában nagyjából 1600 méter magasba röptették. 10 percet volt képes a magasban maradni.

A következő alkotás már méltán nevezhető a hőlégballon első európai elődjének: Jean-Baptiste Réveillion 9 méter magas, taftból készült léggömböt, amit aranyozott zodiákus mintákkal díszített. Utasa egy bárány, egy kakas és egy kacsa volt, és 3 km-t utaztak percenként.

Az elsődleges sikeren felbuzdulva egy emberi utast tűztek ki célul. Ugyancsak 1783-ban, októberben, a tudós Jean-François Pilâtre de Rozier volt az első vállalkozó, aki kosárba ült, de egy hónappal később már Marquis d’Arlandes katonatiszt is csatlakozott hozza, és 9 km-t utaztak Párizs felett, 25 perc alatt.

A Montgolfier testvérek sikeres bemutatója után az első léggömb is az ő nevüket örökölte, és próbálkozásukkal letették a modern meleg-levegős, illetve hidrogén gázas repülés alapjait. Manapság már nemcsak szórakozásra, de térképészeti célokra és vadvilági fotózásra (nyilván hangtalan “száguldása” révén) is ezeket a szerkezeteket használják, de volt olyan is, hogy légballonnal utazták körbe a földet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek