HolotropikumKávéval a máj egészségéért

Kávéval a máj egészségéért

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Több tanulmány is foglalkozott a kávé jótékony hatásával a májra való tekintettel. Ezek közt nem egy azt taglalja, hogy a rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a krónikus májgyulladás, májrák, vagy a májcirrózis, mint komplikáció kialakulásának kockázatát. Azonban eddig kérdés volt, hogy a kávé, mint ital, vagy maga a koffein hat jótékonyan.

Fotó: Tetra Pak - Flickr.com
Fotó: Tetra Pak – Flickr.com

A marylandi Bethesda kórház kutatói 177 olyan beteget vizsgáltak, kiknél már meglévő C Hepatitiszt diagnosztizáltak fibrózissal és cirrózissal komplikálódva. Négy éven át vizsgálták a betegeket, rendszeres biopszia és kérdőívek kitöltésével, ami a koffeinfogyasztásra vonatkozott.

Az eredmények szembetűnőek voltak: azt találták, hogy a napi 3 csésze kávét fogyasztók esetében a fibrótikus (elkötőszövetesedés) elváltozások kockázata 53%-al alacsonyabb volt, mint a kávét nem fogyasztók esetében. Mi több ez az összefüggés dózisfüggő. Megfigyelték, hogy minden fél csésze kávéval 14%-al csökken a máj fibrózis kockázata. Az egyébb koffein tartalmú italok: fekete és zöldtea, vagy egyéb koffeint tartalmazó italok esetében nem találtak összefüggéseket.

Azt is megállapították, hogy a kávéfogyasztás csak akkor mondható előnyösnek, ha a hozzátársuló életstílus nem terheli meg a májat. Vagyis a kávéfogyasztás önmagában nem elegendő hogy megőrizze a májunk egészségét. Éppen ezért a kutatók újabb tanulmányokat javasolnak a kávé illetve koffein pontos hatásainak vizsgálatára.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek