KuriózumJobban vonzódnak a nők a domináns férfiakhoz?

Jobban vonzódnak a nők a domináns férfiakhoz?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A domináns karakter és annak fontossága a nő szemében fontos tényező, amely szerepet játszik a csábítás (elcsábulás?) folyamatában. Ugyanakkor, a férfi domináló magatartása és vonzereje is sokat nyom a latba.

Jobban vonzódnak a nők a domináns férfiakhoz?

A hierarchikus szerveződés az összes embercsoportban jelen van. A főemlősöknél, a domináns pozíció a gének továbbításának esélyét nagyobb valószínűséggel vonja maga után, főleg a hímeknél. Szintén a főemlősöknél van, hogy a nőstény minden idejét és energiáját a kölykének szenteli – ez azt jelenti, hogy legtöbbször egyszerre csak egy kölyöknek viselik gondját, ezért ösztönösen erősebb, rátermettebb partnert keresnek. A hímek viszont kevésbé tartják szem előtt ezt a problémát, mert őket inkább az foglalkoztatja, hogy minél több lehetőségük legyen továbbadni génjeiket. A nőstények általában jobban vonzódnak a domináns hímekhez, ezért nekik több esélyük van szaporodni.

A jelenlegi kutatások eredményei azt mutatják, hogy a dominálás, a versengés és a vezetni tudás férfias tulajdonságok, míg a csökkent dominációs képesség nőies tulajdonság. Ezzel egyidejűleg pedig általánossá vált, hogy a passzív férfiakat és az agresszív nőket negatív bírálat éri a társadalom felől.

Ennek ellenőrzésére, Sadalla, Kenrick és Vershure több tanulmányt is végeztek, amelyek megmutatják ennek a tulajdonságnak a hatását, amikor a férfiak értékeléséről van szó.

Egy ilyen teszt alkalmával a férfiak és nők egy olyan néma filmet néztek meg, amelynek azonos nemű főszereplői (két férfi vagy két nő) voltak, és valamelyikük domináns karaktert játszott. A résztvevőknek értékelniük kellett a szereplőket, 17 bipoláris jelző segítségével (pl. vonzó-nem vonzó, szeretné partnernek-nem szeretné partnernek, stb).

Az eredmények azt hozták, hogy a domináns férfi iránti vonzódás nagyobb volt a másik, nem domináns férfivel szemben, míg a két – domináns és nem domináns – nő esetében nem volt számottevő különbség ebből a szempontból. Ebből azt lehet következtetni, hogy egy nőre, aki domináns tud lenni, társként illetve partnerként tekintenek a férfiak, míg a domináns férfit tartós, hosszú távú kapcsolatra választanák a nők.

A további kísérletek is alátámasztották ezt az eredményt, például abban az esetben is, amikor egy videón szereplő férfi képe alá egy olyan, feltételezett teszt eredményeit feliratozták, amelyben dominanciájára vonatkozó mérések szerepeltek. Amikor az illető férfit a videóban más nők értékeléseivel feliratozva mutatták, sokkal nagyobb vonzerőt gyakorolt az őt néző női alanyokra.

Konklúzió: A domináló képesség befolyásolja a férfi vonzerejét, de semmilyen hatása nincs a nő aktivitására. A kutatók számára ez az eredmény kompatibilis az evolúció elméletével és az állati modellel is.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek