HolotropikumJobb az időérzékük a depressziós embereknek

Jobb az időérzékük a depressziós embereknek

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A Hertfordshire-i Egyetem kutatása szerint a depresszióban szenvedők pontosabban meg tudják becsülni az időt, mint egészséges társaik.

depresszio

A hangulatzavaros emberek sok esetben eltorzítják a tényeket, reménytelennek, tehetetlennek, haszontalannak érzik magukat. Számukra úgy tűnik, hogy lassabban telik az idő, pedig valójában arról van szó, hogy pontosabban képesek érzékelni a valóságot, mint azok, akik kiegyensúlyozottak és boldogok – állítja a kutatás.

A kísérletben résztvevőknek kettő és hatvanöt másodperc közötti időtartamokat kellett megbecsülniük, majd saját időtartamokat is létre kellett hozniuk. A kiegyensúlyozott személyek túl magas becsléseket adtak, a saját intervallumokat pedig alábecsülték, viszont az enyhén depressziós alanyok becslései mindkét esetben pontosnak bizonyultak.

A kutatók szerint ennek oka, hogy az enyhén depressziós emberek inkább az időre, mint a külső befolyásoló tényezőkre összpontosítanak. Ez nem más, mint a gondolkodás tisztasága, vagyis a depresszív realizmus. Diana Kornbrot, a kutatásban résztvevő professzor szerint az eredmények segíthetnek a depressziós betegek kezelésének fejlesztésében, és pozitív hatással lehet a tudatosságon alapuló depresszió elleni terápiákra is

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek