Ki ne olvasott volna már a placebo hatásról, melynek lényege, hogy az elménk képes jó irányba befolyásolni a testi egészségi állapotunkat. Elég egy „inggombot” bevenni, de azt ha azzal a meggyőződéssel teszed, hogy segít, akkor máris beindulhat a gyógyulási folyamat.

Ismered  fel az elmédben lappangó Nocebo hatást! Részben segít kivédeni a sok gyógyszermellékhatást!

A placebo hatásnak azonban van egy ikertesója, akiről még biztos nem hallottál. Ő a nocebo hatás. Arra képes, hogy az elme erejével a negatív gondolatokat, érzéseket bevonzza és önmegvalósító jóslatként beteljesítse.

Lássuk mi is áll tudományosan e két hatás mögött:

A placebo és nocebo hatást párhuzamosan vizsgálva a kutatók megfigyelték, hogy nem ugyanaz az agyterület aktiválódik a két hatás során.

A kutatások azt bizonyítják, hogy a negatív behatás, gondolkodás sokkal nagyobb erővel bír, mint a pozitív. Hamarabb és sokkal intenzívebben hat a NOCEBO hatás mint a PLACEBO!!!

Robert A. Hahn epidemiológus és szociális antropológus szakember vizsgálta a negatív hatás által okozott elváltozásokat, illetve azt, hogy azok miként hatnak az emberi egészségre. Arra a következtetésre jutott, hogy a nocebo hatás által jelentős testi változásokat lehet előidézni, az egyszerű bőrirritációtól kezdve az asztmás rohamon át, egészen a halálig.

Íme a bizonyíték:

Egy semleges sóoldat annak függvényében, hogy mit mondtak róla az orvosok vagy asztmát váltott ki, vagy épp az asztma gyógyszerévé vált.

Egyik kutatásába asztmás betegeket kértek meg, hogy lélegezzenek be sóoldatot. Azoknál a pácienseknél, akik úgy tudták, hogy az oldat semleges hatású az egészségre nézve, nem váltott ki semmilyen reakciót. Akiknek viszont azt mondták, hogy az oldat tartalmaz allergéneket, azoknál asztmás rohamot okozott. Kis idő elteltével az asztmás krízisű betegeknek, hogy enyhítsék a tünetüket adtak ismét a sóoldatból, és mivel azt mondták, hogy gyógyszer ezért a rohamot szenvedő betegek tünetei jelentősen enyhültek.

Köztudott hogy a pszichoszomatikai problémák és tünetek megjelenésében nagyon nagy szerepe van az emberi gondolatoknak, érzéseknek, lelkivilágnak.

Dr. Herbert Benson, a Harvard Egyetem egyik orvosa szerint a félelem kémiai reakciót vált ki az agyban, mely hatást gyakorol az agykéregre, így idézve elő az első lépést a negatív következmények kialakulásához.

Ha arra kényszerülsz hogy gyógyszert szedj valami nyomós ok miatt, akkor ne kezd elolvasni a mellékhatások végtelen sokaságát, mert biztos hogy megjelennek azok, még inkább leterhelve szervezeted és akadályozva a gyógyulást. Ha már muszáj bevenned egy gyógyszert, akkor tedd azt hittel, arra gondolva hogy részesüljön a szervezetet a hatóanyag kedvező hatásaiban mellékhatások nélkül.

A pozitív és negatív gondolkodás nemcsak a testi egészségünkre van hatással, hanem az egész életvitelünket is befolyásolja.

Hanry Fornak igaza volt, mikor azt mondat: “Akár azt hiszed, hogy képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz.”

Ha egy olyan világot szeretnénk magunknak teremteni, ami telis-tele van szeretettel, a testünk erre fog válaszolni és az EGÉSZ-ség fele fog törekedni. Viszont ha azt válasszuk, hogy egy sötét, félelmekkel teli világot akarunk látni, akkor a testi EGÉSZ-ségünk kompromittálva lesz, elpártolva az élettől és kialakítva a különböző betegségeket.

Vedd át az irányítást!

A tudatalattinkban rejlő erő nagyobb, mint azt hinnénk. Ebben felállásban a konklúzió egészen egyszerű: irányítsuk tudatunkat a lehető legtöbbször a pozitív dolgok irányába és csökkentsük a negatív gondolatok fele hajlást.

Egészségetekre!

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.