UtazásÍgy nézett ki a Békás-szoros a ’60-as években!

Így nézett ki a Békás-szoros a ’60-as években!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Erdély egyik legcsodálatosabb földrajzi képződménye a Békási-szoros.

A Keleti-Kárpátok vonulatában rejtőzködő szurdokvölgy igazi természeti kincs, a látványától pedig nem szégyen, ha még ma is elakad a lélegzetünk. A Békás-patak és annak mellékvizei utat törtek a mészkőben, így született meg a keskeny hasadék, melyet égig érő sziklák vesznek körül, csodás kilátással.

Jelenleg a Békási-szoros és Nagyhagymás Nemzeti Park része, 1971-től pedig védett terület. Az első autóút, mely átvezetett a szoroson, 1910-ben épült, Gyergyószentmiklós irányából. A szakaszt 1937-ben bocsájtották közhasználatra. Azóta emberek milliói gyönyörködnek e fantasztikus látványban – de közülünk ki tudja, hogyan nézett ki a Békás-szoros úgy hat évtizeddel korábban?

A ’60-as, ’70-es évek táján, egy amerikai turista látogatott Erdélybe, az utazása során pedig valósággal beleszeretett ebbe a tartományba. Harrison Forman akkor rengeteg pillanatképpel örökítette meg az élményeit, emberekről, városokról és helyekről, melyeket felkeresett.

Az amerikai természetesen a Békási-szoroshoz is ellátogatott, a fényképeit pedig nemrégiben egy közösségi oldal publikálta.

Forman egyébként 1904 és 1978 között élt, közismert amerikai újságíró és fényképész volt, aki rendszeresen cikkezett a The New York Times napilapnak és a National Geographic magazinnak. A második világháború idején, Forman Kínából tudósított, és interjút is készített az egykori kínai kommunista vezetővel, Mao Zedonggal.

A fényképeit, melyeket naplók formájában rendszerezett – így az erdélyi gyűjteményét is –, az American Georgaphical Society könyvtár archívumában őrzik, a Wisnonsini Egyetemen.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek