Hollywood fényes csillagai, de az összes filmiparban dolgozó izgalommal várja az 1929-től megrendezett Oscar-díj átadást, amelyre idén február 26-án kerül sor a hollywood-i Kodak Nagyszínházban.

Fotó: Flickr
Fotó: Flickr

A díj egyfajta elismerés, amit több kategóriában nyerhetnek el a filmipar szorgos dolgozói, ami a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) tagjainak döntésén múlik. A színészek mellett jutalmazzák a film alkotóit, zeneszerzőjét, és mindazokat, akik egy különleges élménybe részesítették a mozivászon, vagy a tévé képernyője előtt üllő nézőket.

Minden év februárjában szervezik meg az Egyesült Államok egyik legrangosabb filmművészeti díjátadóját, amire mint végzősök a bálra összegyűlnek a hírességek, végig vonulnak a piros szőnyegen, közben a leghíresebb divattervezők ruháiban pompáznak. A január 24-én bemutatott jelöltek listájából a fent említett akadémia közel 6000 tagja szavazatai alapján kerülnek ki a díjazottak. 24 kategóriában egyenként öt jelölt van, idéna legjobb film kategóriában 9 alkotást jelöltek. A jelölés feltételei közé tartozik, hogy az illető film hossza minimum 40 perces kell legyen, valamint az előző évben be kellett mutassák, illetve forgalomba helyezzék Los Angelesben.

Az idén a legtöbb kategóriában jelölt filmek, a Martin Scorsese által rendezett A leleményes Hugo című amerikai filmdráma, amit 11 kategóriában jelöltek, többek közt a legjobb film, legjobb rendező, és legjobb látvány és díszlet kategóriákban száll versenybe. A film egy árva, a párizsi pályaudvaron élő fiúnak a kalandos története, amelyet egy különös lánnyal él át. A második legtöbb kategóriában jelölt film a The Artist – A némafilmes francia fehér-fekete némafilm, amit Michel Hazanavicius rendezett. Az 1927-es évet idézve a film visszavezeti a nézőket a némafilmek világában, ahol elég volt, ha csak a színészek kiállnak, alakítanak és helyben játszik a zenekar. Már csak a bátorságot is díjazni kellene, hisz kinek jutna eszébe a hiper-szuper technikai közvetítésben megszokott filmek látványa mellett, egy fehér-fekete, hang nélküli film létrehozása? Lehet, hogy Oscart ér az ötlet kivitelezése.

Február 26-án minden kamera az Oscar-díj átadóra, minden szem pedig a képernyőkre fog szegeződni, hogy nagy izgalmak és méltó ünnepelés mellett fény derüljön az Oscar-díjak új tulajdonosaira. Addig is mit tehetnénk? Vegyük sorra a listát, nézzük meg a filmeket, majd a díjkiosztó gálán izguljunk kedvencünk sikeréért.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.