HolotropikumIdegi feszültség? Kínzó fejfájás? 7 praktikus megoldás!

Idegi feszültség? Kínzó fejfájás? 7 praktikus megoldás!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A hétköznapok kihívásai nagy mértékben igénybe veszik az idegrendszert. A megoldatlan problémák, a visszatérő gondolatok, a stressz, a pihenés hiánya, mint idegi feszültség halmozódik fel a szervezetben. Ez egyensúlyzavart kelt az idegrendszerben, izmokban, ízületekben.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Ha gyötrő szorító jellegű fejfájás kínoz, és úgy érzed, abroncs van a fejed körül, akkor nagy valószínűséggel túlterhelted az idegrendszered.

A kutatók szerint az agy ideg impulzus átvivő anyagai megváltoznak (szerotonin, endorfin), amelyek aktiválják a fájdalomérző receptorokat. A feszültség nemcsak fejfájás, hanem a nyaki gerinc és a csuklyás izom területén megjelenő fájdalomban is megnyilvánulhat erős izomgörcs formájában.

A kiváltó tényezők közül figyelnünk kell a hormonális változásokra, a szorongásos és depressziós állapotokra, krónikus fáradtságra, de a kávé, cigaretta, az alváshiány is a fájdalom kiváltásához vezet.

Fájdalomcsillapítók

Az emberek különböző fájdalomküszöbbel rendelkeznek. Így egyesek a kisebb fájdalmat is intenzíven élik meg, ha alacsony ez a küszöb. Ezek számára ajánlott egy vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszer alkalmazása. A statisztika szerint átlag 25-30 perc után csökken a fájdalom. A kávé felgyorsítja a fájdalomcsillapítók hatását.

Figyelem! A fájdalomcsillapítók ésszerűtlen használata rebound (visszatérő) fejfájáshoz vezethet. Kerüljük a rendszeres használatukat.

Életmód-alternatívák

A gyógyszer alkalmazása csak ideig-óráig megoldás, inkább az életvitelre kell nagy hangsúlyt fektetni.

Kínai módra a fájdalom ellen

Használjuk a jól bevált kínai módszert a fájdalom csillapítására. A hüvelyk és a mutató ujj közötti lágy szövet erőteljes masszírozása és nyomása beindítja az energiaáramlást azokban a meridiánokban, amelyek a szem és a fej területét látják el életenergiával.

Hideg-meleg

Egy konyhakendőbe helyezz durvább kiőrlésű sót és melegítsd fel. A tarkóra helyezve a meleg által csökken az izomkontrakcíó, ellazítja az izmokat és ezáltal csökken a fájdalom. A hideg jégzsák elzsibbasztja az területet és elvonja a figyelmet a fájdalomról. A meleg vizes lábfürdő kitágítja az ereket és a fájdalmas zóna vérbősége csökken, mert átirányítódik a vér a végtagokhoz.

Vízpótlás

Ne feledd gyakran a fejfájás oka lehet a nem megfelelő víz bevitel. Ahogy a bőr is kiszárad ugyanúgy az idegek is szenvednek dehidratációtól. Napi 2 liter víz fogyasztásával kizárhatod ezt az okot.

Fogd munkára a gerinced

Egyes mozgástechnikák, és gerinctorna nemcsak az idegi feszültségtől szabadítanak meg, hanem a test energiaszintjét is jelentősen növelik. A jóga, Body Art, Chi Kung levezetik az izmokban és idegekben felgyűlt stresszt. Akinek nincs lehetősége, azok számár az úszás a legjobb módszer a gerinc tehermentesítésére és a fájdalom levezetésére. A sport után kényeztesd tested egy mentás vagy levendulás illóolajas masszázsal. A nyak, a tarkó, a fej a váll területének masszírozása segít a fejfájás megszüntetésében

Biofeedback módszer

A biofeedback vagy közismertebben biorezonanciás módszer egy speciális gép segítségével az idegi visszacsatolás módszere által segít megtanítani testedet hogyan reagáljon a fizikai stresszre, fájdalmas ingerekre.

A lélek szerepe

A pszichoterapeuta, amely kognitív és viselkedés terápiát folytat segíthet megtalálni azokat a kiváltó okokat, feszültséget okozó gondolati és viselkedésmintákat, amelyek ördögi körként fenntartják a feszültséget és hozzájárulnak a fizikai fájdalom kialakulásához.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek