KuriózumHova tűnik a félelem, amikor bekövetkezik mindaz, amitől annyira féltünk?

Hova tűnik a félelem, amikor bekövetkezik mindaz, amitől annyira féltünk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Azt mondják, hogy a félelmeink a jövő irányába mutatnak, hiszen leggyakrabban attól félünk, ami hamarosan bekövetkezhet. Félelmeinkkel együtt fantáziánk is beindul, viszont nagyon ritkán következik be mindaz, amit képzeletünk produkál. De hova tűnik a félelem akkor, amikor mégis bekövetkezik mindaz, amitől annyira féltünk, hogy azt hittük nem éljük túl? Mert vannak olyan dolgok, amik bekövetkeznek. Fájdalmas, elkerülhetetlen dolgok.

Személyiségünktől, tapasztalatainktól, érettségünktől, az adott helyzettől függően különböző módon éljük meg és dolgozzuk fel ezeket a nehéz pillanatokat. A félelem is egy érzelem, energia, amely átalakul, változik, visszahúzódik, más érzelemnek teret ad vagy éppen dominál.

De mi történik a félelmeddel, ha már megtörtént a baj? Mi történik veled, benned? Az alábbiak közül bármelyik állapotot átélhetted már. Melyik illik rád a leggyakrabban?

1. Dühös leszel, megfutamodsz, még jobban félsz

Dühös leszel, megfutamodsz, még jobban félsz, lefagysz, szomorú leszel – ezek az érzések nem válogatnak, csak úgy jönnek. Nagyon nyers és intenzív energiák felszabadulnak fel benned ilyenkor. Néha robbannak is – kifele vagy befele.

Az ember érezheti azt, hogy sírnia kell, kiabálnia, ordítania, néha meg legszívesebben csak kiszaladnál a világból. Fontos megértened, hogy ezek az érzések természetesek, igyekezz magad és másokat sem bántani általuk.

2. Megnyugszol és végre fellélegzel

Amikor az ember már túl van a nehezén, jó nagy terhet tudhat le a válláról. Fizikai szinten is könnyebbnek érzed magad, könnyebben is veszel levegőt, könnyebben kiegyenesedik a hátad is. Elfogadod azt, ami van. A szíved is megnyugszik. Ez nagyon fontos pillanat, hiszen így a melletted lévőket is támogathatod, ott lehetsz velük.

3. Lélekjelenlét – erőre kapsz, bízol és követed az intuíciódat

Vannak olyan intenzív pillanatok, amikor nem is tudod hogyan, sem azt, hogy honnan, de hirtelen erőre kapsz, jelen vagy, olyan dolgokat teszel, amiket másképp nem tudnál megtenni. Ezek kedvező irányba terelhetik az események lefolyását, megmenthetik az életed, másnak az életét, vagy éppen segítenek azt megtenni, amiért mindig is hálás leszel. Fontos pillanatok ezek. Ilyenkor az ember nem gondolkodik, valahonnan tudja, hogy mit kell tennie és megteszi. Áldásos pillanatok ezek.

4. Minden egyszerre vagy váltakozva

Az érzelmek kavalkádja elönthet időről időre. Annyi minden történhet egyszerre, hogy már azt sem tudjuk, mit érzünk. A félelem iszonyatba, megrökönyödésbe, sokkba csaphat át. Jó, ha ilyenkor olyan emberek vesznek körül, akik szeretnek, törődnek veled, segíteni tudnak. Intenzív pillanatok ezek, amikor szükséged lehet arra, hogy valaki a realitásban tartson.

Gondoltál már valaha arra, hogy ma van az a holnap, amitől a tegnap annyira féltél? Ez a bölcs keleti gondolat segíthet szembenézni, jobban megérteni és elfogadni a félelmeidet. A bölcs azt is mondja, hogy „sosem voltam annyira bátor, mint, amikor féltem” és azt is, hogy „nem a félelem lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét”.

Ha a félelmet ellen háborút indítunk és akarjuk legyőzni, nagy valószínűséggel veszíteni fogunk. Jobban járunk, ha az elfogadás és együttérzés irányába hagyjuk elménket és szívünket fejlődni. Ha egyedül nehezére esik ezt megtenni, és a félelem már élete több területét is lebénítja, kérje szakember, terapeuta segítségét.

Birtalan Katalin

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek