HolotropikumHogyan kell helyesen meditálni? Tippek a szakértőktől, hogy a legtöbbet hozd ki...

Hogyan kell helyesen meditálni? Tippek a szakértőktől, hogy a legtöbbet hozd ki a meditációból

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A legújabb felmérések alapján az embereknek minden eddiginél jobban megnőtt az igénye az elméjük lecsendesítése iránt, mint valaha.

Az amerikai lakosság körében végzett 2012-es felmérés 4,1%-os arányához képest mára már 14,2%-k kezdett el napi szinten érdeklődni a meditáció és egyéb spirituálisan nyugtató tevékenységek iránt.

Napjainkban csak úgy dübörögnek a meditáció és a tudatosság témájával foglalkozó telefonos appok, hiszen korunk modern embere legkényelmesebben így él az elméje megnyugtatásának lehetőségével.

Az olyan hírességek, mint Harry Styles, LeBron James, Kate Winslet vagy akár Matthew McConaughey is egyre többször hangsúlyozzák követőik számára, hogy milyen fontosságú szereppel bírhat az életünkben, ha hagyjuk, hogy a meditáció révén kicsit közelebb kerüljünk a gyökereinkhez és ezáltal saját magunkhoz is.

Tetszik vagy sem, a tudatosság és a meditálás mára már mainstream jelenségekké váltak, hiszen ma már menőnek számít, ha valaki ilyesmire is fordítja az idejét. Ám nem szabad elfeledkezni, hogy ez az egész csakis akkor működőképes, ha valóban azért tesszük, mert szükségét érezzük és nem azért, mert jól mutat az Instagram oldalunkon egy kép, miközben átszellemülve próbálunk meditálni.

Mi is a meditáció?

A meditáció egy olyan gyakorlat, amely során légzéstechnikákkal ötvözünk különböző összpontosítási feladatokat annak érdekében, hogy az egyén elméje lecsendesedjen és kitisztuljon az őt frusztráló gondolatoktól.

„Egy olyan stratégiáról beszélünk, amely révén egy nyugodt elmeállapotot érhetünk el és elindulhatunk a belső békénk betalálása felé” – magyarázza Dr. Juanita Guerra, new yorki meditációt gyakorló klinikai pszichológus.

Hogyan működik a meditáció?

Amennyiben sikerül a figyelmünket egy adott dologra összpontosítani és ezzel egyetemben a légzésünket is ehhez igazítjuk egy olyan mély relaxációs állapotba kerülhetünk, amely hozzájárulhat a belső jólétünk és az elménk tisztaságának felfedezéséhez.

Meditatív állapotban az agy különböző területeit egyszerre érik a hatások és a mély légzés során megnövekedik a szervezet vérellátása, így az idegeink ellazulhatnak, kiszabadulhatnak a sejtjeinkből és szövetjeinkből a toxikus anyagok és a szervezetünk „fellélegezhet.”

Melyek a meditáció előnyei?

A testünk reakciója a meditatív állapotra nem más, mint a bennünk felgyülemlett stressz és szorongás csökkentése. Tudományos kutatások eredményei támasztják alá, hogy meditáció közben az agyunk azon területe is aktivitásba lép, amely az emlékek tárolásáért felelős s ezáltal a rendszeres meditálás révén akár a kognitív képességeinket is fejleszthetjük.

„A rendszeres meditáció gyakorlásával nagyon nagy mértékben javítható az egyén jóléte” – vallja Danielle Casioppo, meditáció, jóga és tudatosság oktató, aki a Yale Egyetemen tart előadásokat a témával kapcsolatban.

„Meditáció révén úrrá lehetünk az összpontosítási készségünkön és sokkal tudatosabban élhetjük a mindennapjainkat. A meditálás türelemre tanít és megmutatja, hogy minden, amire szükséged lehet ott rejlik benned.”

Hogyan meditálj helyesen?

• Zárj ki minden zavaró tényezőt és helyezd magad kényelembe – a legoptimálisabb egy csendes hely és valamilyen kényelmes ruha
• Jól válaszd meg a meditáció időtartamát – főleg kezdők esetében fontos, hogy valamilyen egyszerűbb és rövidebb gyakorlatot válasszunk, hiszen egyből senki sem képes 35-45 perceket egyvégtében meditálni
• Hunyd be a szemed és csakis a légzésedre figyelj – ki és be, add át magad a légzésed figyelésének
• Idővel próbáld növelni a gyakorlatok hosszát, mígnem rátalálsz arra az időtartamra, amely a legmegfelelőbb számodra – de semmiképp se siettesd a fejlődést

Ami még fontos lehet

Ne stresszelj azon, hogy jól csinálod-e vagy sem! Ne arra összpontosítsd az energiáidat, hogy vajon „helyesen” veszed-e a levegőt, hanem inkább arra, hogy minden egyes levegővételeddel hogyan lazul el a tested.

Ha úgy kényelmesebb akár le is fekhetsz, de létezik sétáló meditáció is vagy akár egy mantra ismételgetésére építő meditációkat is kipróbálhatsz.

„Nincs rosszul vagy jól végzett meditáció, úgy csináld, ahogyan neked a legkényelmesebb” – tanácsolja Guerra.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek