KuriózumHogyan bánjunk a munkatársakkal?

Hogyan bánjunk a munkatársakkal?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A negatív kritika megfogalmazása munkahelyen, kollégákkal szemben, igencsak sok fejtörést okozhat (vagy okozott a múltban). Rövid fejtegetésünkben bevált módszereket és járható utat próbálunk nyújtani, amivel megelőzhetőek a kellemetlen munkahelyi összetűzések – és érvényre juthat negatív kritikánk.

Első sikeresnek mondható módszer, hogy minden év elején hosszabb, személyes beszélgetés keretében méltatják a felek egymás tavalyi teljesítményét, megbeszélik azon eseteket, melyek hatással voltak teljesítményükre.

Természetesen sok múlik a vezető és az alkalmazott hozzáállásán is. A felkészülés, a kellemes és nyugodt légkör a negatív kritikák átbeszéléséhez elengedhetetlen. Amennyiben a vezető, vagy felsőbb beosztásban lévő valaki korrekt körülményeket képes teremteni, félig nyert ügye van, és minimalizálja az összetűzés lehetőségét.

Tudnunk kel azt, hogy nagyon nehéz a beszélgetéseknél a tárgyszerűségre törekedni, főleg ilyen kényes témában. Legyünk tisztában azzal, hogy főnökünk valószínűleg még nálunk is jobban izgul, idegeskedik, amikor ilyen diskurzusra kerül sor.

Sok múlik a felvezetésen is, és az igazán profi HR szakik azt ajánlják, hogy a beszélgetést mindig az egyén pozitívan kiemelhető értékeivel kell kezdeni, így haladva fokozatosan a tulajdonképpen téma, a negatív értékek felé.

Legtöbb esetben az alkalmazottak is elvárják, hogy tevékenységüket értékeljék valamiféle rendszer, irányelvek alapján. Ha eleve tudatosítjuk bennük, hogy teljesítményük egyéni szinten mérve és monitorizálva van, sokkal nyugodtabban kezelik a negatív hozzászólást, illetve ugyanerre lehet hivatkozni, amint kritika fogalmazódik meg bennünk.

A jövőre nézve jó alapot jelentenek az építő jellegű negatív kritikák – ez a hozzáállás az elvárt tőlünk is, és tisztában kell lennünk, hogy kollégánk nem rosszindulatból szólt meg minket.

Tehát: építő jellegű hozzáállás, barátságos légkör, nyugodt hangnem, egyenlő félként kezelés, lehetőség a hiba kijavítására és tudatosság, hogy emberekkel beszélgetünk, akikre a jövőben is szükségünk lesz. Ezen kompetenciák elsajátításával kerülhetjük el a munkahelyi konfliktusokat, amikor azok a kritika megfogalmazásának küszöbéhez értek.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek