HolotropikumHIV vírussal kezelték a rákbeteg kislányt

HIV vírussal kezelték a rákbeteg kislányt

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Óriási áttörés a rák elleni harcban, a HIV-vírust fegyverként használták az Amerikai Egyesült Államokban, az elrákosodott sejtek ellen.

A Pennsylvaniai Abramson Cancer Center Egyetemje és a Perelman School of Medicine kutatói tudatták, hogy a kezelés kezdetétől tartós tünetmentességet sikerült elérni krónikus limofid leukémiában szenvedők egy kisebb kísérleti csoportjában, akiket saját T-sejtjeik és genetikailag módosított HIV-vírus kombinációjának változatával kezeltek.

emma-betegen
Emma a kezelés előtt

Tudtad a rákkal kapcsolatban?

Egyik meghatározó jellemzője a ráknak a kóros sejtek gyors (általában) szaporodása, amelyek túlnövik megszokott határaikat, a szomszédos ép szövetekkel összekapcsolódnak, megtámadják a közeli testrészeket és átterjednek más szervekre. Ezt a folyamatot nevezik metasztázisnak, amely egyben a halálozás fő oka.

• Az Egészségügyi Világszervezet (World Healt Organization) hivatalos adatai szerint, a rák a halálozás vezető oka világszerte.
• 2013 Június végére a rák-okozta halálozás várhatóan átlépi a 4 millió főt. Magyarország Európában első helyen van a rák okozta halálozásban.

Hogyan alakul ki leukémia?

A leukémia, más néven vérrák vagy fehérvérűség, a rákos megbetegedések azon formája, amelyet a vérképzőszervek (csontvelő és nyirokcsomók) rosszindulatú daganatos betegségétől származik. E megbetegedést a kóros fehérvérsejtek, általában nagy számú, véráramba jutása követi. Attól függően, hogy az elsődleges daganat a csontvelőből vagy a nyirokcsomókból indul ki, beszélhetünk mieloid és limfoid leukémiáról.

Hogyan használható a HIV vírus?

Mint kiderül, a HIV egy nagyon kézenfekvő módja az emberi sejtek átírásának, hogy azt csináljanak amit szeretnénk, és ez új eljárás esetében, arra programozták a tudósok, hogy B-sejteket támadjanak, amelyek rosszindulatúakká válnak a leukémia esetében.

Egy tucatnyi ember vett részt eddig az úttörő kezelésen, heten remekül reagáltak, hárman közülük teljes remissziót mutattak, de mivel ez nem mindenkire volt érvényes, a kutatók próbálnak rájönni, miért működik egyes embereknél és miért nem másoknál.

Egyike a programban részvevőknek a 6 éves Emma Whitehead.

Emma leukémiája legyőzhetetlennek tűnt, amikor már másodjára is visszatért. Kezelési választékból elfogyva, utolsó hazárdjátékként, 2012 áprilisában az AIDS-t okozó HIV vírus mellett választott családjával, mint gyógyszer.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=h6SzI2ZfPd4

Az orvosok Emma több millió immunválaszért felelős sejtjeit vették ki, majd egy genetikailag módosított HIV vírust használtak –amely könnyedén be tud kerülni az ember immunrendszerében -, hogy megváltoztassák e sejteket igazi rák harcosoknak.

Amikor Emma sejtjei visszakerültek testében, pár héten belül, teljesen elpusztították a rákot. Minden olyan dolog, amely a HIV-vírust képessé teszi betegséget okozni, el lett távolítva ez adott vírusból, így egyetlen célja, hogy egy gént vigyen a sejtben.

A gyógykezelés viszont kiirtsa az immunrendszer egy részét, így a kislánynak gyógyszerre van szüksége, hetente egyszer, a fertőzések megelőzésére.

„Tonnányi energiával rendelkezik, remekül van most. Ez a kezelés egy csoda volt.” nyilatkozták örömtelien szülei a gyógykezelést követően nyolc hónappal.

Emma már jól van és ismét örül az életnek
Emma már jól van és ismét örül az életnek

Sorozatgyilkosok a T-sejtek?

A T-limfociták, vagy T-sejtek, a csecsemőmirigyben érnek és termelődnek (valamint fiatal korban a vörös csontvelőben is képződnek) és az immunválaszért felelős sejtek.

„Az ön-replikáció széleskörű kapacitása mellett, a bejuttatott T-sejtek sorozatgyilkosok. Átlagban, minden bejuttatott T-sejt több ezer tumor-sejt gyilkolásához vezetett – és összességében, legalább két kiló tumort pusztítottak el mindegyik betegben.” – mondja az egyetemi professzor és főszerkesztő Dr. June Carl.

A kutatók eddigi szűk pénzügyi támogatásuk hátráltatta őket a teljesebb körű munkák végzésében, viszont az elért eredmények hallatára ez mind megváltozott. A rákos betegségek többi fajtáira is ígérték, hogy átirányulnak, azt remélve sikerül hasonló eredményeket elérni.

Hegedüs Csaba J.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek