KuriózumHihetetlen részletességű fotók készültek az emberi szemről

Hihetetlen részletességű fotók készültek az emberi szemről

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az ember az idők során tökélyre fejlesztette a benne dúló érzelmek álcázásának művészetét, ám a szem az a testrész, amelyet talán a legnehezebb átverni. A jól ismert közmondás is erre utal, miszerint a szem a lélek tükre. Az összes Földön élő élőlény közül az emberi szem képes a legjobb felbontásban adni az általa látott képet. Fő része a szemgolyó, ám a látáshoz a szemidegek, az idegpályák bonyolult szerkezete és a szem járulékos szervei is szükségesek.   

emberi-szem1

Az emberi szemnek két résszel rendelkező objektívje van: a külső szaruhártya és a belső szemlencse. A szembe hatoló fény mennyiségét a szivárványhártya csökkenti. A szem színét meghatározó szivárványhártya nyílása a pupilla, amelyik a fényrekesz szerepét tölti be a fényerősség függvényében. A fénysugarak az üvegtesten és a retinán fókuszálódnak, majd a központi idegrendszer segítségével áll össze a kép.

Az emberi szemben háromféle színérzékelő receptorsejt van, ezek a csapok. A különböző hullámhosszú fény ezeket más és más mértékben stimulálja. A sárgászöld az L és M csapokat egyformán erősen, de az S csapokat kevéssé aktiválja. A vörös fény az L csapokat sokkal inkább, mint az M csapokat, és az S csapokat nehezen; a kék-zöld az M csapokat erősebben, mint az L csapokat, és az S csapokat egy kicsit erősebben, és a pálcikáknak is ez a fő stimulálója; az ibolyára majdnem kizárólag az S csapok válaszolnak. Az agy ezekből az információkból alkotja meg a különböző színeket a különböző hullámhosszakhoz.

Az alábbiakban Suren Manvelyan örmény fotóművésznek az emberi szemről készített zseniális fényképeit láthatják, amelyek hihetetlen részletességgel mutatják meg mi is rejtőzik a szemünk mélyén.

emberi-szem2

emberi-szem3

emberi-szem4

emberi-szem5

emberi-szem6

emberi-szem7

emberi-szem8

emberi-szem9

emberi-szem10

emberi-szem11

emberi-szem12

emberi-szem13

emberi-szem14

emberi-szem15

Forrás: erdekesvilag.hu

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek