KuriózumHetekig titkolták a koronavírust a kínai hatóságok

Hetekig titkolták a koronavírust a kínai hatóságok

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A kínai hatóságok a kritikus pillanatokban fontosabbnak tartották megőrizni a rendet és, hogy ne kockáztassák a politikai zavart, hetekig eltussolták a koronavírus létezését, és nem tájékoztatták idejében a lakosságot, derül ki a The New York Times tényfeltáró cikkéből.

Amikor hét beteget is titokzatos betegséggel kezeltek egy vuhani kórházban, az egyik orvos, Li Venliang, egy közös csetszobában megpróbálta figyelmeztetni volt orvostanhallgató barátait a veszélyre: „Karantén van a sürgősségi osztályon”, írta december 30-án. A vuhani egészségügyi hatóság még aznap este beidézte Lit, felelősségre vonták, amiért megosztotta ezt az információt, és három nappal később aláírattak vele egy nyilatkozatot, miszerint a figyelmeztetése „törvényellenes magatartásnak” minősül.

Az új koronavírus, amelyre dr. Li megpróbálta felhívni a figyelmet, azóta az ország egész területén és Kínán kívül is elterjedt. A betegség Kínában eddig legalább 316 halálos áldozatot követelt és világszerte több mint 17.000 embert fertőzött meg.

2019 utolsó napjaiban, amikor dr. Li figyelmeztető üzenete elterjedt a belső csetszobán kívül is, a hatóságok arra összpontosították minden erejüket, hogy ellenőrzésük alatt tartsák a narratívát és megakadályozzák a hír elterjedését. A rendőrség bejelentette, hogy 8 ember ügyében nyomoznak a járványról szóló pletykák terjesztése miatt. A vuhani egészségügyi bizottság pedig még ugyanaznap bejelentette, hogy 27 ember szenved tüdőgyulladásban, amelynek okát nem ismerik, de nincs ok az aggodalomra. „A betegség megelőzhető és ellenőrizhető”– mondta a nyilatkozat.

Ezt már olvastad? Híres sebész a koronavírusról: 7 ok, amiért nem szabad pánikba esni

A kormány kezdeti hozzáállása nagyban hozzájárult a vírus elterjedéséhez. A közegészségügyi szakértők szerint azzal, hogy nem figyelmeztették idejében a lakosságot és az orvosokat a fennálló veszélyre, a kínai kormány elvesztette az egyik legjobb esélyét arra, hogy megakadályozza a járványt.

Az első tünetek megjelenése és a kormány hivatalos döntése között, hogy szigorú karantént vezetnek be Vuhanban, 7 hét telt el. Ezekben a hetekben a hatóságok elhallgattatták az orvosokat és mindazokat, akik megpróbáltak figyelmeztetni a bajra. Hét hétig titkolták egy 11 milliós nagyváros lakói előtt, hogy komoly fenyegetésnek vannak kitéve. Az élelmiszerpiacot, ahonnan a járvány feltételezhetőleg elindult ugyan bezárták, de továbbra is azt hangoztatták, hogy nincs ok a pánikra.

A titkolózás egyik oka a januári tanácsülések közelsége volt, a hírek ugyanis nem vetettek volna valami jó fényt a vezetőségre.

Ezt már olvastad? Egyetemi lektor írása a “gyilkos” koronavírussal kapcsolatos információk manipulálásáról

Mindeközben dr. Li visszament dolgozni. Január 10-én egy nőt kezelt zöld hályoggal, aki ekkor már fertőzött volt a koronavírussal és az orvos is elkapta a kórt. Most a kórházban lábadozik, szöveges üzenetben nyilatkozott a The New York Timesnak:

„Ha a tisztviselők korábban nyilvánosságra hozták volna a járványra vonatkozó információkat, azt hiszem, sokkal jobb lenne a helyzet. Nagyobbnak kellene lennie a nyitottságnak és az átláthatóságnak” – mondta.

A Huanan Halpiacon érezhetően már decemberben nem volt valami rendben. A munkások egymás után betegedtek meg egy súlyos, lázas betegségben. Közülük többeket is karanténban kezeltek, senki sem tudta, mi történik. A kórházakba újabb és újabb tüdőgyulladásos beteg került be, az orvosok pedig nem értették, miért nem reagálnak a szokásos kezelésre. Ezek a betegek mind a Huanan Halpiacon dolgoztak.

Január 1-jén a rendőrök és a közegészségügyi tisztviselők megjelentek a piacon és bezárták azt. Ez volt a kormány első látható intézkedése a betegség visszaszorítására. December 31-én a kínai hatóságok az Egészségügyi Világszervezetet is értesítették a járványról. A hatóságok azonban továbbra is optimistán nyilatkoztak a helyzetről, azt mondták, sikerült megállítaniuk a járványt annak forrásánál, a betegek csoportja korlátozott, és nincs rá bizonyíték, hogy a vírus emberről emberre is terjedne.

Ezt már olvastad? Dr. Kemenesi Gábor virológus: “Több ember hal meg évente szezonális influenzában mint ebben a járványban fog.”

Kilenc nappal azután, hogy a piacot bezárták, az egyik rendszeresen ott vásárló férfi lett a betegség első halálos áldozata. A 61 éves férfi krónikus májbetegségben szenvedett és daganata is volt. Öt nappal később a feleségén is jelentkeztek a tünetek, pedig ő soha nem járt a piacon.

Január első heteiben a vuhani 5-ös számú kórház ügyeletére egyre több ember érkezett a koronavírus tüneteivel, gyakran családtagok. Az első halálos áldozatok után és azután, hogy a vírus az országon kívül is megjelent, a pekingi hatóságok is felfigyeltek, és Vuhanba küldték az ország egyik legismertebb epidemiológusát, Csung Nansant, aki a 2002-es SARS-járvány idején is fontos munkát végzett. Dr. Csung végül január 20-án az állami televízióban bejelentette, nem kétséges, hogy a koronavírus emberi kapcsolat révén terjed.

Ekkor a vírusnak 3, 11 nappal később pedig már 200 halálos áldozata volt.

Ezt már olvastad? Ezt teszi a koronavírus az emberi szervezettel!

A hatóságok elrendelték Vuhanban a teljes karantént, amely január 23-án hajnalban lépett életbe. A kijelölt dátum előtt emberek tömegei gyűltek össze a reptereken és a vasútállomásokon, hogy még idejében elhagyhassák a várost.

Vuhan polgármestere később vállalta a felelősséget a járvány bejelentésének késleltetése miatt, de hozzátette, hogy a fertőző betegségekre vonatkozó nemzeti törvény akadályozta őt ebben. Ennek a törvénynek az értelmében a tartományi kormányzóságoknak csak a központi kormány jóváhagyása után van joga bejelenteni a járványt.

„Csak azután adhatom ki a rendelkezésemre álló információkat, amikor hivatalosan felhatalmaznak rá” – mondta.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek