HolotropikumHelló, Tom Vagyok!

Helló, Tom Vagyok!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy remek filmben láthattuk 10 másodperces Tomot, akinek csupán 10 mp-es memóriája volt, és igencsak mókás helyzeteket generált. Noha ő nem Alzheimerben szenvedett, e kór velejárói nagyban hasonlítanak hozza.

Azonosították azt az enzimet, amely az agyban az újabb emlékek, memória töredékek alkotásáért, tárolásáért felelős, és egy lépéssel közelebb kerültek az Alzheimer kór kezeléséhez – talán egyenesen gyógyításához is.

Fotó: Flickr

A massachusettsi technológiai egyetem kutatói (kivételesen nem britek) sikeresen azonosították a HDAC2 nevezetű enzimet, mely hiányában a legtöbb Alzheimer kóros szenved.

A kísérletek máris további fázisba kerültek, azonnali engedélyt kaptak patkányokon való kísérletezéshez – így az elején biztató eredményeket hozva.

Úgy tűnik, hogy a korunkat sújtó nehézsúlyú betegségek kezelésében körvonalazódni látszik az az ideális párosítás, aminek köszönhetően hatékony kutatási tempót tudnak diktálni tudósaink. Ez nem más, mint a neurológus-genetikus összefogás, együttműködés, valamint a támogatottság, amely sok kísérletsorozatot juttatott eddig is a leállás közelébe. Egészséges esetben ezen nagy prioritást élvező kísérletek állami támogatottságot kéne élvezzenek, jelenleg azonban a legtöbb magánúton látszik finanszírozódni.

Elég sajnálatos dolog, hogy a társadalmat ellehetetlenítő betegségek kutatások csupán mecénási érdekeltséget élveznek, mert valljuk be, az amúgy is drága felszerelések és kísérletek pénzelésére magánúton sosem lesz elegendő pénz.

Nem akarom méltatni, vagy értékelni a hozzáállást, de ha van pénz egy ősember szeme színének megállapítására valahol, valamely pénztárcában, akkor igazán szánhatnának az AIDS kutatásra, és egyéb súlyos betegségek okának feltérképezésére is.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek