KuriózumHavi 3300 euró lehet a minimálbér Svájcban

Havi 3300 euró lehet a minimálbér Svájcban

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Május 18-án szavaznak a svájciak arról, hogy a kormány bevezesse-e a 4000 frankos, azaz a 3300 eurós minimálbért. A népszavazást annak ellenére megtartják, hogy a svájci alkalmazottak 90 százalékának fizetése eléri a 4000 frankot.

Amennyiben az igenek győznek a referendumon, a svájci órabér 22 frankra, vagyis 18 euróra nő. A kabinet nem rejti véka alá azon véleményét, hogy ha a lakosság megszavazza a világ legnagyobb minimálbérét, az negatívan befolyásolhatja Svájc versenyképességét, valamint a munkahelyek csökkenését eredményezné.

Philippe Leuba, gazdasági miniszter szintén hevesen ellenzi a javaslatot. Szerinte sokkal jobb, ha egy fiatal havi 3600 frankot keres, minthogy a magas minimálbér miatt álláskeresővé váljon, mert a munkaadója nem lesz hajlandó kifizetni neki a 4000 frankos minimálbért.

A mezőgazdasági ágazat képviselői szintén tiltakoznak a magas minimálbér bevezetése ellen. Az agrárszektorban jelenleg 15 frank az órabér, ám ha május 18-án megszavazzák a 4 frankos emelést, az a zöldségek és gyümölcsök 25 százalékos drágulását eredményezné.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek