KuriózumHátborzongató gyerekarcú robotot terveztek: kacsintani is tud, két keréken suhan!

Hátborzongató gyerekarcú robotot terveztek: kacsintani is tud, két keréken suhan!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az Ibuki névre keresztelt robot két keréken suhan, és puha, ruganyos arcizmai segítségével képes egy tucat érzelem kifejezésére. Úgy tud kacsintani akárcsak egy igazi gyermek!

A mesterséges intelligenciával működő android-gyereket úgy tervezték, hogy segítségére legyen az embernek, fogja a kezét, és ha szükséges, akkor beszélgessen is egy jót vele.

Az Ibuki a legújabb “robotbarát”, akire magányosság esetén támaszkodni lehet. A fejlettebb országokban a magányosság áthidalására a technológiát hívják segítségül.

A projekt ötletgazdája Hiroshi Ishiguro híres robotikaprofesszor, és az Oszakai Egyetem munkatársa. A professzor csapata júliusban a Robotica című folyóiratban publikált egy tanulmányt az androidos fejlesztésről.

“Ibuki nem csak egy autonóm android, amely kerekek segítségével képes mozogni, hanem úgy van tervezve, hogy felsőtest-rezgésének segítségével reprodukálja az emberi test mozgását, miközben sétál.

Ez a különleges mozgás lehetővé teszi az android emberibb megjelenését, még akkor is, ha kerekeken mozog” – mondta a professzor.

Az Ibukit a JST ERATO Ishiguro Project keretén belül fejlesztették ki, amelynek célja a természetes kommunikáció ápolása az emberek és a robotok között. A projekt 2014-ben indult, az első működő prototípus kifejlesztése több mint 200.000 dollárba került.

A mérnökök azóta további érzékelőkkel látták el, így a robot agya képes felismeri a környezetében lévő tárgyakat, arcokat. Annak érdekében, hogy valósághűbb, és emberibb legyen, a robot olyan “akaratlan mozdulatokat is kapott, mint a pislogás és a fejbiccentés”.

Az Ibuki képes arra is, hogy különböző arckifejezésekkel reagáljon, boldogságot, meglepődöttséget, félelmet vagy akár megvetést is ki tud fejezni.

A tervezők szerint a következő lépés, hogy olyan robotokat fejlesszenek ki, amelyek képesek együttműködni az emberekkel.

“Jelenleg az android mobilitási mechanizmusának és vezérlőrendszerének fejlesztésén dolgozunk. A jövőben egy android fejlesztését tervezzük, amely olyan szolgáltatásokat nyújthat az embereknek, mint az információ és a navigáció a kereskedelmi létesítményekben és a vasútállomásokon. Az is kihívást jelent, hogy mennyire álljon közel az ibuki-ember kommunikáció az ember-ember kommunikációhoz”.

A Pew Research Survey szerint az Egyesült Államokban a 60 év feletti emberek több mint egynegyede él egyedül. Több mint 43 százalékuk arról számolt be, hogy magányosnak érzi magát. A szakértők a közösségi kertészkedésen túl “robot barátok” beszerzését is javasolták annak érdekében, hogy az elmagányosodás ne nyomja rá a bélyegét az emberek testi és lelki egészségére.

Japán februárban kinevezett egy “magányügyi minisztert”, hogy ezzel csökkentse a szigetország lakóinak magányosságát és társadalmi elszigeteltségét.

Fotók: JST ERATO ISHIGURO SYMBIOTIC HUMAN-ROBOT INTERACTION PROJECT

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek