KuriózumHatalmas hőhullám fenyegeti Európát - a kontinensen minden idők legforróbb nyarára készülnek

Hatalmas hőhullám fenyegeti Európát – a kontinensen minden idők legforróbb nyarára készülnek

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A skandináv országok és Németország már megkezdték az intézkedéseket, minden idők legforróbb nyarára készülve. Európát ugyanis hatalmas hőhullám fenyegeti, az előrejelzések szerint pedig a szokatlanul magas hőmérsékletek június első felére várhatók.

Ez lehet minden idők legmelegebb nyara – állítják a klimatológusok. Szerintük egy dolog vitathatatlan és tagadhatatlan: a bolygó melegszik, az értékek pedig folyamatosan verik a rekordokat – írja az Euronews.

A rendkívüli helyzetre vonatkozó meteorológiai előrejelzések a párizsi olimpia szervezőit is aggasztják, a sportolók és a szurkolók biztonságát tekintve. Spanyolország is egy újabb tűzforró nyárra készül, a szokatlan hőhullámok pedig a többi európai várost sem kímélik – vélik a szakértők.

A legfrissebb adatok szerint, már 11 egymást követő hónapban volt rekordmeleg, és az Atlanti-óceán északi részén a felszíni hőmérséklet az elmúlt 40 év legmagasabb szintjére emelkedett.

Bár elég nehéz megsaccolni, pontosan milyen idő várható hónapokkal, akár hetekkel is előre – sokszor még egyik napról a másikra is történnek változások, a meteorológusoknak van néhány támpontjuk, amiből kiindulhatnak. Tamsin Green, a Weather & Radar előrejelző szolgálat meteorológusa szerint jelenleg úgy tűnik, hogy a június, a július és az augusztus mind átlagon felüli hőmérsékleti trendeket mutat.

Az időjárás alakulása Európában nagyon eltérő, így nehéz pontosan megjósolni azt is, hol lehet a legforróbb a nyár. Green szerint azonban, a forró pontok Dél- és Kelet-Európában valószínűek. A csapadékot illetően júniusban átlagos, majd júliusban átlagon felüli csapadékra számíthatunk, főként Dél-Európában. Augusztus a kontinens nagy részén szárazabb lehet. Green azonban kihangsúlyozza, ezek csak átlagos becslések, ami azt jelenti, hogy a feltételek jelentősen vagy szélsőségesen is módosulhatnak.

Tamsin Green azt is elárulta, mi befolyásolja Európa időjárását. A meteorológus elmagyarázta, a világ jelenleg az El Niño és a La Niña éghajlati jelenségek közötti átmeneti szakaszban van. Legalább a nyár elejéig ebben a semleges fázisban maradunk, de az El Niño hatásai még mindig érezhetők. „A levegő és az óceánok hőmérséklete még mindig csillagászati magas” – fejtette ki Green.

Az El Niño és a La Niña elnevezés alatt ismert éghajlati jelenségek a Csendes-óceánban munkálkodnak, és a hatásuk a bolygó valamennyi pontján érezhetők úgy a hőmérsékletek, mint az erdőtüzek, ökoszisztémák és még a gazdaság terén is.

Az El Niño (spanyolul, kisfiú) enyhébb szeleket hoz, hatására a meleg víz az amerikai kontinens nyugati partvidéke felé tolódik. Ezzel ellentétben, a La Niña (spanyolul, kislány) a „hideg esemény”. Hatására a passzátszelek felerősödnek, több meleg vizet tolva Ázsia felé, lehűtve a Csendes-óceán partvidékét. A jelenségek bizonyos időközönként váltják egymást, de az El Niño gyakrabban fordul elő, bár lassítja a vizek evolúciós folyamatát.

Egy másik tényező, ami nagy hatással van a hőmérsékletre, az éghajlatváltozás. „Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy folyamatosan hőségrekordokat döntögetünk. Az elmúlt tíz év volt a legmelegebb a feljegyzések szerint, a Föld felmelegedésének nagy része pedig az elmúlt 40 évben következett be. Úgy látjuk, hogy 2024 áprilisa lesz a 11. legmelegebb hónap a rekordok között” – ismertette Green.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) és az EU Kopernikusz (C3S) éghajlati ügynökségének friss adatai szerint Európa 1991 óta a globális átlag kétszeresével melegszik. Sajnos a kontinens sem ússza meg a klímaváltozás következményeit, ezért mindkét ügynökség arra figyelmeztet, hogy Európának többet kell tennie a széndioxid-kibocsátás csökkentése és a fosszilis tüzelőanyagoktól való eltávolodás érdekében.

2000 óta a kontinens 30 legsúlyosabb hőhullámából 23 következett be – öt csak az elmúlt három évben! Az átlaghőmérséklet Európában jelenleg 2,3°C-kal magasabb, míg globálisan 1,3°C-kal haladja meg az iparosodás előtti átlagot. Ennek fényében Green úgy véli, hogy 2024 valószínűleg újabb rekordév lesz számunkra.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek