HolotropikumHasználjunk pálmaolajat sütéshez

Használjunk pálmaolajat sütéshez

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az eredetileg Afrikából származó pálmaolajat már több mint 5 ezer éve használja az emberiség. Ez az egyik legegészségesebb olajféle, amellyel sütni, főzni lehet, mivel nem tartalmaz úgynevezett transzzsírokat, amelyek megbetegíthetik a szívet és a keringési rendszert, de bizonyos rákbetegségek kialakulásáért is felelősek lehetnek.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

A vöröses színű növényi olajat a pálmafa gyümölcséből nyerik ki, sajtolás útján. A hideg sajtolással készült olaj egészségesebb, a szívre sokkal jobb hatással van, mint a meleg sajtolási technikával készült pálmaolaj.

A gyümölcs magjából is készítenek olajat, ez még jobb, főként akkor, ha nem hidrogénezett, hiszen gazdag esszenciális zsírsavakban és koleszterint sem tartalmaz, mint a többi főzőolaj. Amennyiben a pálmaolajat 20 foknál alacsonyabb szobahőmérsékleten tároljuk, akkor megszilárdul, de egyáltalán nem kell megijedni ettől, hiszen ha odateszünk egy félkanálnyit egy serpenyőbe, nyomban felolvad, mintha folyékony állapotban öntöttük volna bele.

Akkor sem válik károssá, ha 230 fokig hevítjük az olajat, így a pörkölés során sem bomlanak le mérgező anyagok. Mellesleg azért is ideális a főzéshez, sütéshez, mert semmilyen mellékízzel nem rendelkezik, nem keletkezik utána éget, büdös szag, így az élelmiszerek megőrzik saját ízvilágukat.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek