OtthonHasználd ki a kandallót, míg tart a tél

Használd ki a kandallót, míg tart a tél

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Nem újdonság, hogy a hideg időben valamennyi lakás sztárja a kandalló. A ropogó fa, a lángok lobogása nemcsak remek hangulatot kölcsönöz a szobának, hanem meleget is ad, téged pedig jókedvre derít és energiával tölt fel.

Használd ki hát a kint még tartó mínuszokat, és ne habozz begyújtani a kandallóba! Legyen az csak a saját szórakozásod vagy a barátaid lenyűgözése miatt. Viszont nem árt, ha tudsz egy-két hasznos infót, amit érdemes megfogadnod saját egészséged és a lakásod épsége érdekében.

1. Bérelj fel egy szakértőt, aki megvizsgálja a kandalló szerkezetét!

Ha intenzíven használod, a kandallóban a meleg hatására hibásodás is felléphet. Ez akkor is előfordulhat, ha azt nemrég építetted. Ezért, az a legbiztonságosabb, ha időszakonként megvizsgáltatod a kandallót egy szakértővel.

Az ideális periódus erre a feladatra a téli szezon kezdete, azonban ha akkor elmúlasztottad felhívni a szakembered, tovább semmiképp se hanyagold. Évente legalább egyszer ugyanis ajánlott leellenőrizni a kandallót, és ha szükséges, megjavíttatni vagy alaposan megtisztítani a koromtól.

További jótanács: lehetőleg olyan vállalkozást keress, amelynek székhelye viszonylag közel van a lakásodhoz. Így, vészhelyzet esetén, rövid időn belül nálad lehetnek!

2. Ellenőrizd te magad is a kandallót!

Nem árt, ha mindegyik begyújtás előtt szemügyre veszed a melegítőt. Főként a kéménynek tulajdoníts nagy jelentőséget, ugyanis ez a legfontosabb része a kandallónak, ugyanakkor itt léphetnek fel a leggyakoribb meghibásodások, mint például repedések, a téglák szétmállása, letöredezése, illetve a vakolat lehullása.

Akármit is fedeznél fel, érdemes azonnal orvosolnod, még mielőtt nagyobb baj származik belőle. Ha időben találod meg a hibát, azt könnyebb lesz kijavítanod, és teljes biztonsággal élvezheted a ropogó tűz élményét.

3. Szerelj kéményfedőt a kandallóba!

Biztosan hallottál már arról a speciális „lappancsról”, amely elzárja a kémény és a kandalló szája közti nyílást. Érdemes neked is gondoskodnod erről. Igencsak hasznos, mivel azokban a hónapokban, amikor nem használod a kandallót, lezárhatod vele a kéményt, megóvva annak száját (és vele együtt a lakást) az esőtől, portól és egyéb szél-szállította kosztól, vagy esetleg az eltévedt madaraktól és mókusoktól.

De vigyázz: meg ne feledkezz annak megnyitásáról vagy eltávolításáról, ha ismét tüzet raknál a kandallóba!

4. Csak egy bizonyos fafajtával tüzelj

Válassz ki egy fafajtát, és igyekezz csakis azzal melegíteni. Az a legjobb, ha egy testesebb, tartósabb fára teszed a voksod, mint például a tölgy vagy a bükk. Azt is érdemes figyelembe venned, hogy mikor volt kivágva, és hol volt tárolva.

Jegyezd meg: a jól kiszáradt, fedett, de szellős helyen és legkevesebb hat hónapig tárolt tűzifa az ideális. A nyirkos fa ugyanis, vagy az, amelyiket nemrégiben vágtak ki, és még nincs megfelelően kiszáradva, mérgező füstöt produkál.

Ha mindezzel meglennél, már csak egy dologra kell még odafigyelned: ne rakd meg túlságosan a kandallót! Ez árthat a szerkezetének, de esélye van annak is, hogy a keletkezett füst így nem tud kellőképpen távozni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek