HolotropikumHamarabb kiszagolja a kutya a rákot, mint bármilyen teszt

Hamarabb kiszagolja a kutya a rákot, mint bármilyen teszt

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A kutyák pontosabban képesek érzékelni a korai rákbetegséget, mint a legtöbb teszt – derült ki egy kutatásból. E szerint az erre a célra kiképzett négylábúak 90 százalékos pontossággal állapították meg a páciensek esetén a prosztatarákot, ami négyszer nagyobb, mint a hagyományos tesztek sikerességi aránya.

kutya-szaglas

Az eredmények ismeretében Nagy-Britanniában létrehozták a Medical Detection Dogs karitatív szervezetet, ami kutyákat képez ki daganatos betegségek korai érzékelésére. A szervezet által kiképzett kutyák a húgyhólyagrákot, petefészekrákot és a mellrákot is nagy pontossággal érzékelik.

A kutatók szerint a kiváló eredmények a kutyák kivételes szaglóképességének köszönhetők, ez által különböztetik meg az egészséges embereket azoktól, akik korai, vagy előrehaladott daganatos betegségben szenvednek. Egyéb kísérletek során az is bizonyítást nyert, hogy a kutyák billiószorosan felhígított kémiai anyagokat is képesek azonosítani.

A daganatos betegségek kutyák általi érzékelésének klinikai kutatása azt követően került előtérbe, hogy egy kutya úgy figyelmeztette gazdáját a bőrrákra, hogy folyamatosan a kérdéses területet szaglászta. A legújabb kutatásokban a kutyákat arra igyekeznek betanítani, hogy a rákos betegek lehelete alapján észleljék a tüdő- és mellrákot.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek