HolotropikumHa te is szoktad ropogtatni az ujjaid, akkor ezt mindenképpen olvasd el!

Ha te is szoktad ropogtatni az ujjaid, akkor ezt mindenképpen olvasd el!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Szakértők ultrahang segítségével igyekeztek utánajárni annak, hogy a gyakori ujjropogtatás okoz-e elváltozásokat az ízületekben, megpróbálva véget vetni egy megoldatlan tudományos vitának.

ujjropogtatas

Az Albertai Egyetem kutatói azt már korábban megállapították, hogy ujjropogtatáskor az ízületi folyadékba gázok szívárognak be, így mikor behajlítjuk az ujjainkat, a megnövekedett nyomás miatt ezek a gázbuborékok kipattannak, innen származik az a bizonyos hang is, amely a ropogtatás művelőjét megnyugtatja, mást, aki ezt hallja, az őrületbe kerget.

A Kaliforniai Egyetem radiólógusa, Robert D. Boutin által vezetett kutatócsoport ultrahang segítségével igyekezett feltárni az ízületek illeszkedéseinél létrejövő hang következményének titkát. 40 személy bevonásával végeztek egy kísérletet, akik közül 30-an szokták ropogtatni az ujjaikat, 10-en pedig nem. A jelentkezőket arra kérték, hogy ropogtassák végig az összes ujjukat, mialatt ultrahangos vizsgálat révén figyelik, hogy mi zajlik ilyenkor odabent.

“Egy fényes szikrát láttunk, amikor bekövetkezett a roppanás, olyan volt, mint egy tűzijáték. Ez egy váratlan felismerés, megállapítás volt.” – mondta Boutin professzor.

A szakértők végül arra a következtetésre jutottak, hogy közvetlen a roppanás után a tesztalanyok nem számoltak be sem fájdalomról, gyulladásról, vagy ízületi sérülésről, és különbséget sem találtak egy olyan ujj között, amelyet rendszeresen szoktak ropogtatni, egy olyanhoz viszonyítva, amely addig egyszer sem volt “betördelve”.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek