UtazásGaléria: Abszurd egyensúlyozó kövek a nagyvilágból

Galéria: Abszurd egyensúlyozó kövek a nagyvilágból

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Természet ősanyánk nem volt híján humorérzéknek, amikor az egyensúly fogalmát beemelte a teremtés folyamatába. Teljesen természetesen is kialakulhatnak olyan lehetetlennek tűnő formációk, amik néha mókásnak, néha pedig már hihetetlennek tűnnek – pedig maga a természet alkotta és őrzi mai napig.

Cikkünkben jónéhány furcsa módon egyensúlyozó, egymás hegyén-hátán kapaszkodó sziklákat, köveket mutatunk be.

Egyensúlyozó kövek
Brimham, New Yorkshire

A víz, szél és egyéb természeti erők ritka módon vájták és erodálták ezt a sziklaegyüttest. Mára olyan formán kopott el, mintha cirkuszi mutatványra készülődne az egyensúlyozásával.

Egyensúlyozó hasáb
Digby, Új Skócia, Kanada

E bazalt tömb olyan merészen egyensúlyozik a mélyben habzó hullámok fölött, mintha azonnal ugrani szeretne egy dupla csuka-szaltót.

Maga a bizonytalanság
Garden of the Gods, Colorado Springs

Egy hatalmas homokkő szikla bátorkodott Colorado Springsben egy szakadék szélére merészkedni. Pozíciójából fakadóan “Bizonytalan sziklának” is becézik.

Anya és gyermekei
Matobo Hill, Zimbabwe

A természeti erők ritka formációban erodálták e bazalt kőtömböket. Az őshonos benszülöttek “Anya és gyermekei”-nek nevezték el, és valljuk be, van némi hasonlóság..

Piedesztál szikla
Egyiptomi sivatag

Nem igazi egyensúlyozó szikla ugyan, de egy gomba-sziklának azért elmegy ez a furcsaság.

A jégtábla foglya
Waterville fennsík, Washington

A valamikori gleccservándorlás korunkbeli képviselője. Egy üledékes tömbbe ágyazódva “folyt” ide annó, majd ahogy a gleccser eltűnt, úgy eltűnt az őt fogvatartó üledékes réteg is, feltárva a mai szikladarabot.

Ugyancsak jégfogoly
Yosemite Nemzeti Park, Kalifornia

A sztori azonos. Gleccser üledékbe ágyazódva utazott a mai helyére, majd elolvadt az őt rabságban tartó gleccserjég és hoppon maradt, egyetlen sarkán egyensúlyozva.

A western ikonja
Moab sivatag, Utah

Westernfilmeken láthatunk hasonló díszleteket, ahol magasba ívelő, nyúlánk sziklák tetején, legtöbbször vízszintesen egyensúlyoznak hatalmas sziklatömbök. Mivel egy ilyent akár kisebb földrengés is bemozdíthat, láthatjuk, hogy ezen a tájon évezredek óta nem mocorogtak a kőzetlemezek.

Jégkorszaki hírnök
Mamallapuram, India

A “Krisna vajlabdája” névre keresztelt, szintén jégkorszaki maradvány a fentebb vázolt formában nyerte el mai pozícióját. A gleccser üledékes rétegei szállították, majd kölcsönözték neki a mai furcsa pózt.

Forrás és fotók: lifeslittlemysteries.com

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek