HolotropikumFontos dologra jöttek rá a kutatók az alvással kapcsolatban

Fontos dologra jöttek rá a kutatók az alvással kapcsolatban

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A túl sok, de a túl kevés alvás is ronthat az életminőségeden, figyelmeztetnek a szakemberek.

A BMC Public Health szaklapban nemrég megjelent tanulmány szerint a túl kevés, vagy éppen a túl sok alvás is árthat az egészségnek, mivel az alvászavarok hatással vannak az olyan élettani folyamatokra, mint a magas vérnyomás, vagy a magas, rossz koleszterinszint.

A tanulmányt a Seoul National University College of Medicine kutatói végezték, összesen 133.608 dél-koreai férfi és nő bevonásával, akik életkora 40 és 69 év közötti volt.

A férfi alanyokból 44.930-an voltak, a nők pedig 88.678-an. Az adatokat összesen 9 évig gyűjtötték. A jelentkezőket összesen négy kategóriára osztották: kevesebb, mint 6 órányi alvásidő, 6 és 8 óra közötti alvásidő, 8 és 10 óra közötti alvásidő, és több mint 10 órányi alvásidő.

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál a férfiaknál, akik éjszakánként 6 óránál kevesebbet aludtak, nagyobb eséllyel alakultak ki anyagcsere zavarok, azokhoz képest, akik 8 órát aludtak éjszakánkét. Ilyen anyagcsere zavarnak számít a vércukorszint emelkedése, a vérnyomás emelkedése, valamint a rossz koleszterinszint megemelkedése. És a 6 óránál kevesebbet alvó nők és férfiak derekának kerülete is nagyobb eséllyel lesz szélesebb, áll a tanulmányban.

A kutatásban kitérnek arra, hogy azok a személyek is, akik 10 óránál többet alszanak éjszakánként, nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyosak, főként a nők, és anyagcsere zavarok is jelentkezhetnek.

“Ez a legnagyobb alvási szokásokat megfigyelő kutatás, amely valaha készült, és mind a két nemet vizsgálta” – közölte, a Claire E. Kim, a tanulmány vezető szerzője, aki igyekezet hangsúlyozni, hogy a tanulmány leginkább a megfigyelésre, és nem az okok, következmények levonására összpontosít.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek