KuriózumFolyamatosan esik az intelligencia hányadosunk?

Folyamatosan esik az intelligencia hányadosunk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy merész elmélet szerint, amit a Stanford Egyetem (USA) kutatói állítottak fel, folyamatosan csökken az emberiség érzelmi és értelmi kapacitása, szemben az általános intelligenciával, aminek ily magas mértékére nem is lenne szükségünk a túlélés érdekében.

A Stanford egyetem kutatói azt állítják, hogy az összetett géntérképünk, amely a velünk született képességeinket tömöríti magába, különösen érzékeny a mutációra, és akár “véletlenül” is kiiktathatunk maradéktalanul olyan tulajdonságokat az emberiség egészéből, amire nagyon is szükségünk lenne.

Az általános intelligencia hanyatlása a tudósok szerint a technikai fejlettségünk következménye. “Az intelligencia rohamos fejlődésére talán elődeink, az afrikai ősemberek idejében volt égető szükség, amikor még non-verbálisan kommunikáltak, és nem éltek ilyen összetett társadalmakban”, mondta dr. Gerald Crabtree, a genetikai vizsgálatok vezetője.

Egy másik vélemény szerint, az intelligencia nagyon is számottevő helyet foglal el a túlélésünkért folytatott harcban, amelyben elvileg, a természetes kiválasztódás törvényei szerint, intellektusunk nélkül már régen ki kellett volna halnunk.

Abban viszont megegyeznek a tudósok, hogy a jelenlegi “életben maradásért folytatott harcban” már nincsenek rajtunk azok az egészséges nyomások, stresszhatások, amik folytán agyunk egyre inkább és inkább mutálódni vágyna. Sokkal inkább fejlődünk visszafele, mint előre – mármint agyilag. Kiszámították azt is, hogy nagyjából 120 generáción keresztül kellene ápolnunk érzelmi intelligenciánkat ahhoz, hogy az az egészséges szintre térjen vissza, mármint az emberiség egészében.

Ez az értelmi hanyatlás ugyanakkor elképesztően lassan zajlik. Ha felfogjuk ennek a lejtmenetnek a ritmusát, melynek igen is fontos szerepe van a jelenlegi fejlesztésekben és társadalmi változásokban, a jövőben a technológia segítségével megoldást találhatunk a problémára – remélik a kutatás vezetői. Remélik, hogy a kutatások szép lassan felfedik azokat a mutációs folyamatokat, amelyek mindezért felelősek, és ezen az úton is képesek lesznek megelőzni az emberiség értelmi, érzelmi és lelki hanyatlását.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek