KuriózumFélelmet és sajnálatot kelt az emberekben a fura kinézetű testvérpár! Ők csak...

Félelmet és sajnálatot kelt az emberekben a fura kinézetű testvérpár! Ők csak normális életet szeretnének!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A belga testvérpár, a 20 éves Michiel Vandeweert és, a 12 éves Amber egy igen ritka és különleges genetikai betegséggel küzd. Nyolcmillióból egy embert érint a progéria vagy más néven a Hutchinson–Gilford-progéria szindróma (HGPS).

Félelmet és sajnálatot kelt az emberekben a fura kinézetű testvérpár! Ők csak normális életet szeretnének!

A HGPS-szindrómában szenvedők a legtöbb esetben nem érik meg a felnőttkort, számos szervi elváltozással kell megküzdeniük. A külső jegyek közül a legjellemzőbb a hirtelen öregedés, egy HGPS-szindrómás gyerek már egészen kicsi korában úgy néz ki, mint egy idős aggastyán. Ebben az esetben a test tízszer gyorsabban öregszik, mint egy átlagos ember esetében.

A belga testvérek fiatal koruk ellenére úgy néznek ki, mintha inkább a 80 felé közelednének, hiszen szervezetük rohamosan kezdett el öregedni. Fájdalmas begyulladt ízületekkel küzdenek, a csontjaik törékennyé váltak, a hajuk és a foguk pedig már régen elhullott.

Testi és lelki küzdelmeiket pedig még jobban megnehezíti az emberek negatív hozzáállása. Megbámulják őket az utcán, és a negatív kommentektől sem kímélik egyáltalán. Michiel 8 hónapos volt, amikor megállapították nála a HGPS-szindrómát. Az orvosok azt mondták a szülőknek, nyugodtan vállalhatnak még egy gyereket, hiszen esélytelen, hogy ő is ugyanezzel a betegséggel küzdjön. Amikor kiderült, hogy a kis Amber is progériával jött a világra, az orvosok teljesen le voltak döbbenve, hiszen eddig nem volt rá példa, hogy két testvért is érintsen ez a betegség.

A 12 éves Ambert egyáltalán nem kímélik az osztálytársai, sokat bántják kinézete miatt, és voltak már igen nehéz időszakai, de megpróbálja mindig túltenni magát a történteken. Amber a körülményekhez képest egy normális életre vágyik, olyanra, mint bármely más gyerek.

Michiel imád gokartozni, és amennyire betegsége és fájdalmai engedik, néha hódol is kedvenc hobbijának. Amber legjobban táncolni szeret, a közösségi média segítségével kis motivációs videókat is szokott készíteni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek