LélektárFedezzük fel, hogy mi rejlik a lelkünk mélyén! Ezen segít a népszerű...

Fedezzük fel, hogy mi rejlik a lelkünk mélyén! Ezen segít a népszerű Szondi-teszt

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A magyar származású, svájci pszichiáter, Szondi Lipót 1947-ben publikálta az általa kifejlesztett pszichológiai vizsgálati módszert. A teszt során különböző emberi portrékat mutatnak meg a pácienseknek, akiknek osztályozniuk kell, melyik arc rokonszenves, és melyik vált ki ellenszenvet, vagy valamilyen negatív érzést. A pszichiáter szerint az emberek ösztöne dönti el, hogy melyik képet választják, így ebből némileg előre jelezhető, hogy az illető milyen lépéseket, döntéseket hoz a későbbiekben.

szondi

Itt van ez a nyolc személy arcképét tartalmazó ábra. Nézzük végig mindegyiket figyelmesen, majd válasszunk egyet, akivel semmiképp nem szeretnénk találkozni éjszaka az utcán, mert undort, vagy félelmet váltana ki belőlünk. Ezután olvassuk el a magyarázatot, aszerint, hogy melyik számú portrét választottuk.

Szakterminusok, amelyekkel legyünk tisztában

Elfojtás: Freud szerin ez egy olyan mechanizmus, amely során a rossz, negatív, kényelmetlen, feszültségeket okozó ingereket valaki igyekszik kizárni a tudatából.

Tagadás: ez is hasonlít az elfojtáshoz, ilyenkor az illető kizárja a tudatából a zavaró tényezőket, vágyakat, impulzusokat. Ha valaki ezek közül egyet megemlít, rendszerint a vizsgált személy dühös lesz.

Szublimáció: mikor az elfojtott, nem tudatos vágyaink a társadalom szempontjából elfogadottá válnak. Ilyen a hobby, a művészeti ágak kedvelése, a foglalkozás, vagy ártalmatlan szokások.

1. Szadista

Elfojtás: ha ezt a képet választottad, valószínűleg elfojtottad magadban azokat a tudatalatti emlékeket, amelyek még kiskorban épültek be, mert valaki, vagy valakik megaláztak, folyamatosan támadtak, bántottak.

Tagadás: békésségre törekszel, mindenkinek igyekszel segíteni. Ha irodában dolgozol, a feletteseid sok mindenben nem értenek veled egyet. Ha valamit nem szeretnél megcsinálni, elzárkózol, falakat emelsz, elkésel a munkából. Mikor meg kellene védened magad, inkább a passzív ellenállást választod.

2. Epilepsziás

Elfojtás: erre az emberre lobbanékonyság, ingerlékenység, olykor düh és agresszió jellemző. Ha a képen látható robosztus férfifej félelmet és ellenszenvet vált ki belőled, valószínűleg a gyerekkorodban már találkoztál ezekkel az érzelmekkel, és beépültek a tudatalattidba.

Tagadás: békére törekszel. Szelíd és barátságos vagy, és teljesen uralod a gondolataidat, erős az önkontrollod. Lelkileg kiegyensúlyozott vagy, és hamar kötsz barátságokat is.

3. Katatónikus

Elfojtás: itt a túlzott fantáziálás, a negatívizmus a jellemző. Ha a képen látható férfi ellenszenvet váltott ki, akkor vélhetően a hiperaktivizmusodat igyekszel elfojtani magadban.

Tagadás: nem szereted a változást, inkább visszahúzódó, szégyenlős vagy, aki azt hiszi magáról, hogy nehezen tud alkalmazkodni az új dolgokhoz.

4. Skizofrén

Elfojtás: itt erős lelki és mentális zavarodottság van a háttérben. Az ilyen ember elzárkózik másoktól, nem érdekli semmi, leginkább visszatérne a gyerekkorába.

Tagadás: Vélhetőleg egy igazán társaságot kedvelő ember vagy. Hiszel a kommunikáció és az emberi kapcsolatok erejében. Szeretsz találkozni másokkal, de lehetséges, hogy ez csak a látszat, így próbálod másoknak „eladni” magad.

5. Hisztérikus

Elfojtás: ezekre a betegekre a felszínes érzelmek, az instabilitás, a nárcisztikus személyiség, exhibicionizmus jellemző. Ha ezt az arcot választottad, lehet, hogy elfojtod azokat a tulajdonságokat, amelyek a hisztérikus emberre jellemzőek.

Tagadás: szerény emberként mutatod magad, de a lelked mélyén arra vágysz, hogy lenyűgözd a barátaidat, ismerőseidet. Igyekszel úgy öltözni, hogy kitűnjél a tömegből, hogy mások is felfigyeljenek rád.

6. Depressziós

Elfojtás: ennél a személynél hiányzik az önbecsülés, sok minden hibáért önmagát okolja, alacsonyabb rendűnek érzi magát.

Tagadás: inkább olyan ember vagy, aki nem aggódik a holnapért. Dinamikus, önbizalommal teli, optimista vagy. Ha feldühítenek, olykor viszont rád tőr a melankólia.

Szublimáció: nagy a valószínűsége, hogy te vagy a pszichológus a baráti társaságodban, szereted, ha megoldást találsz mások problémáira.

7. Mániákus

Elfojtás: ez az ember gyakran kifordul magából, nagyra becsüli képességeit, és nem utolsósorban két kézzel szórja a pénzt, és kicsapongó érzelmi életet él.

Tagadás: inkább a csendességet, nyugalmat szereted, kerülöd a zajos, zsúfolt helyeket. Logikusan gondolkozol, kiszámítod a dolgokat. Visszafogottan viselkedsz.

8. Homoszexuális

Elfojtás: úgy szeretne élni, hogy mások is elfogadják, hogy a saját neméhez vonzódik. Ha ez a férfi félelmet keltett benned, a gyerekkorodban valószínűleg nemi identitászavarral küzdtél.

Tagadás: igyekszel úgy viselkedni, hogy kétség nem merüljön fel, hogy te egy igazi macsó férfi, vagy egy szexi, vérbeli nő vagy.

FONTOS! A fenti tesztet nem szabad félreérteni. Az eredmények nem azt jelentik, hogy bármilyen pszichiátriai betegségben szenvedsz, hiszen a vizsgálat célja csupán az, hogy az elfolytott impulzusokra ráismerjünk.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek