HolotropikumFájdalommal és rákkal fizethet aki sokat mobilozik?

Fájdalommal és rákkal fizethet aki sokat mobilozik?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A mobiltelefonokat és wireless elven működő telekommunikációs berendezéseket használók számát, míg 2005-ben két milliárdra becsülték, addig 2012-re ez a szám elérte az öt milliárdot és napjainkba is rohamosan növekvő tendenciát mutat.

ferfi-mobilon-beszel

Az elektroszmog emberi egészségre kifejtett rövid és hosszú távú hatását ezen adatok ismeretében egyre nagyobb tudományos és orvosi érdeklődés kezdte övezni. Ennek eredményeként 14 ország 31 kutatójának döntése alapján két évvel ezelőtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Hivatalának (IARC) közleménye szerint a rádiófrekvencia tartományába eső elektromágneses terek potenciálisan rákkeltő hatásúnak tekintendők. Összefüggést találtak a mobiltelefon hosszas használata (több mint napi hat óra) és egy rosszindulatú agydaganat a glióma kialakulása között. Ennek hatására tették meg óvintézkedéseiket 2o12 tavaszán és sorolták a 2B (lehetségesen kancerogén-rákkeltő ) tényezők közé használatukat.

A közlemény sok ellentétes nézőpontot váltott ki és többek között Vasant Natarajan fizikus azt állította hogy a mobiltelefon sugárzás nem tartozik a rákkeltő tényezők közé, mert ennek az elektromágneses mezőnek a sugárzása nem éri el a telefonok esetében a rákkeltő küszöböt.

A kutatások azonban tovább folytatódtak főleg azokban az országokban, amelyek vezető pozíciót töltenek be a mobiltelefonok használata terén. Hong Kong két különböző kutató intézetének tudósai a múlt év során ismét bizonyították a mobiltelefonok sugárzásának egészségkárosító hatását hosszú távú alkalmazásuk e esetén. A kutatásban 1o49 személy vett részt. A felmérésben részvevők esetén a felnőttek 7o százaléka, míg a gyermekek és fiatalkorúak 3o százaléka számolt be csont, ízületi és izomrendszeri tünetekről. A felhasználók 7o százaléka nyaki fájdalomról, 6o százaléka vállövi fájdalomról és 46 százalékuk csukló és kézízületi fájdalomra panaszkodott.

Az elektroszmog ezen kutatások tükrében felzárkózik a modern világ egészségkárosító tényezőinek a listájára.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek