HolotropikumEzt a fajta kenyeret fogyaszd, ha diétázol, vagy a bélműködésed lusta!

Ezt a fajta kenyeret fogyaszd, ha diétázol, vagy a bélműködésed lusta!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A fenti problémákra a szakemberek a teljes kiőrlésű (graham) kenyér fogyasztását javasolják!

De mit is kell tudnunk erről a kenyérfajtáról, és miért ajánlják a fogyasztását különösen a nyári időszakban? Ez a fajta kenyér ideális többek között a vegetáriánusok számára is, mivel rostokban nagyon gazdag. A rostok pedig köztudottan nagyon fontosak a bélrendszer harmonikus működése szempontjából, és a legújabb kutatások szerint a bélbolyhok egészségére gyakorolt pozitív hatásuk is jelentős.

A teljes kiőrlésű kenyér története a múltba nyúlik vissza, pontosabban az 1800-as évekre. Feltalálója nem más, mint az amerikai származású, Sylvester Graham, aki először kísérletezte ki a teljes kiőrlésű lisztet, majd előállította a teljes kiőrlésű kenyeret és kekszet.

Sylvestert az ösztönözte, hogy szeretett volna egy olyan alapélelmiszert előállítani, mely hozzájárult volna az emberek egészséges táplálkozásához. Szerette volna, ha nem csak egy laktató kenyeret alkot meg, hanem egy olyat, melynek elkészítéséhez a teljes búzaszemet a korpával együtt felhasználhatja.

Abban az időben ugyanis az irányelv az volt, hogy minél fehérebb kenyeret állítsanak elő, és ezzel a hagyománnyal szeretett volna szakítani. A fekete kenyeret csak a munkásosztály fogyasztotta, míg a felső tízezer csakis a fehéret preferálta. Napjainkban ez már fordítva működik, a kispénzű emberek ugyanis csak ritkán engedhetik meg maguknak a magasabb fogyasztói árral rendelkező teljes kiőrlésű kenyeret.

Ennek ellenére, ha tehetjük, inkább válasszuk az utóbbit, hiszen a fehér kenyér sok szénhidrátot és kevés tápanyagot tartalmaz, mely ráadásul nagyon megterheli a hasnyálmirigyet.

A teljes kiőrlésű kenyér eredeti receptje a következő, 100%-os természetes összetevőket tartalmazta: teljes kiőrlésű liszt, víz, sikér, élesztő, jódozott só, 0,3% fehér liszt.

A Graham kenyér fogyasztása azért javasolt a diéták során is, mert lassú felszívódás jellemzi, ugyanakkor mivel nagyon tömör igen laktató is. Rendben tartja a bélműködést, ezért székrekedés esetén is javasolt a fogyasztása.100 gr teljes kiőrlésű kenyér tápértéke alig 340 kalória, ugyanakkor tartalmaz 11 gramm rostot, 13 gramm fehérjét és 0 koleszterint.

Ez a fajta kenyér glikémiás indexe kevesebb, mint 50, szemben a fehér kenyér 70 feletti értékével.

„A glikémiás index az a sebesség, amellyel a cukor a vérbe kerül, és minél nagyobb a sebesség, annál nagyobb a kiválasztott inzulin mennyisége. Mindez azonban energia-ingadozáshoz, súlyfölösleg lerakódásához, és anyagcserezavarokhoz (II típusú cukorbetegség) vezethet” – mondja Corina Zugravu táplálkozásszakértő.

Dr. Gheorghe Mencinicopshi a legjobb választásnak tartja egy diéta során, ha mi magunk, házilag készítjük el a mindennapi kenyerünket, mert így teljes biztonsággal mindenféle E-től mentes kenyeret süthetünk a magunk számára.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek