HolotropikumEzért ajánlott nyitott ablakkal aludni éjszaka

Ezért ajánlott nyitott ablakkal aludni éjszaka

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A nyári hónapokban az emberek általában hajlamosak éjszaka nyitott ablak mellett aludni, hogy egy kicsit lehűljenek, miután egész nap kénytelenek voltak elviselni a nagy hőséget. A szakemberek azt állítják, hogy az év minden szakában ajánlott nyitott ablak mellett aludni. Mi ennek a magyarázata?

A nyitott ablak melletti alvás komoly egészségügyi előnyökkel járhat, de az időjárástól függően ez a szokás hihetetlenül kényelmetlen alvási környezetet is teremthet, ha nem vigyázunk.

Az olyan külső tényezők, mint a madárcsicsergés, az autóriasztók, az alacsony hőmérséklet vagy a szél, néha hátrányt is jelenhetnek azok számára, akik nyitott ablak mellett alszanak.

A nyitott ablak melletti alvás azonban növeli a légáramlást a hálószobában, ami nemcsak az alvóhelyünk hőmérsékletét változtathatja meg, hanem javítja a szellőzést és csökkenti a levegő szén-dioxid mennyiségét.

Így aztán sokkal jobban tudunk majd pihenni, és egész éjszaka zavartalanul fogunk aludni. Egy 2017-es tanulmány szerint azok a személyek, akik nyitott ablak mellett aludtak, jobb alvásminőségről számoltak be.

„Életünk jelentős részét ágyban pihenve töltjük. Ezért tudatosítani kell, hogy a hálószobai zárt környezet, megfelelő szellőzés nélkül, számos mikroba kitűnő táptalaja lehet” – mondta Dr. Asit Mishra, a tanulmány szerzője a Healthline-nak.

Ha úgy döntünk, hogy teljesen zárt szobában alszunk, nagy eséllyel az éjszaka folyamán a levegő belélegezhetetlenné válik, és nagyon meleg lesz. Ezért a legtöbb ember szívesebben alszik nyitott ablak mellett.

Az ablak nyitvatartása javíthatja a légáramlást, beengedve a hideg levegőt. Persze vigyázni kell, hogy ne legyen túl hideg, különben nem tudunk majd gyorsan elaludni.

Ha erősen esik az eső, vagy fúj a szél, ezek a tényezők ismét kellemetlen légkört kelthetnek, amikor éppen alvásra készülünk. A szakemberek tanácsa az lenne, hogy ilyen körülmények között zárjuk be az ablakot, és inkább kapcsoljuk be a ventilátort vagy a légkondicionálót.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek