OtthonEzerszínű virágocskák: az árvácska gondozása kertben vagy virágcserépben

Ezerszínű virágocskák: az árvácska gondozása kertben vagy virágcserépben

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az árvácska az egyik méltatlanul mellőzött virágunk, ugyanis sajnos a mi kultúránkban leginkább parkokba, közterekre vagy temetőkbe ültetik. Pedig az árvácska csodálatos, sokszínű és egyáltalán nem egy kényes virág. Ha jobban megfigyeled, egyből bele fogsz szeretni!

A kerti árvácska a vadon termő árvácska rokona, a részben árnyékos helyeket szereti, áprilistól szeptemberig virágzik. Sokféle színben és színárnyalatban megtalálható a lila, kék, sárga, bordó vagy fehér összes skáláján pompázik. Régóta alkalmazzák a népi gyógyászatban, epilepszia, bőrbetegségek, ekcéma, légzőszervi problémák, hörghurut, asztma és különböző megfázásos tünetek esetén. A virágokat sárga, zöld és kékes-zöld természetes színezékek előállítására is használták, de levelei kiváló savindikátorként működnek.

Ciklotid tartalma miatt az árvácska igencsak hasznos a gyógyszeriparban is. A növény kivonata antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, a virágos része pedig erős antioxidáns hatású, és ne felejtsük, hogy ehető is. Az árvácska flavonoid tartalma miatt hatásos lehet szív-, és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, májproblémák, gyulladásos betegségek és immungyengeség esetén.

Mikor ajánlott árvácskát ültetni?

A legjobb novemberben ültetni, de, ha azt szeretnéd, hogy gyorsan virágozzon, akkor június-július a legalkalmasabb évszak. Nem szereti az erős napfényt, inkább a félárnyékos helyeket szereti.

Magról és palántáról is szaporítható, legalább 10 centi távolságot kell hagyni a tövek között, és bőségesen kell öntözni főleg a kezdeti időszakban. Ha megfelelően gondoskodsz róla, akkor szinte egész évben virágozni fog.

Árvácska virágcserépben

Ha nem kertes házban laksz, akkor az árvácskát nyugodtan cserépbe is ültetheted. A magokat az utolsó fagy előtt egy hónappal tedd a cserépbe, fedd be egy vékony földréteggel, és gondoskodj róla, hogy rendszeresen legyenek öntözve. Nincs szükségük speciális talajra, az árvácskák bármilyen talajban jól fejlődnek. A mag elvetése után kb. egy hónappal kezdenek nőni a kis palánták, amelyeket idővel külön cserépbe is ültethetsz.

Az árvácska legendája

Az árvácska elnevezés, amely a francia „pensee” (gondolat) szóból származik, a viktoriánus virágnyelvben azt jelentette, hogy “romantikus gondolat”. Az árvácska a kelta szerelmi bájital egyik fő összetevője volt.

Gyógyászati célokra is felhasználták, azt gondolták, hogy a virág szív formájú szirmai különleges erővel gyógyítják a megsebzett szívet. Egy másik legenda szerint úgy tartják, hogy az árvácska eredetileg fehér volt, de élénkbíbor színű lett, amikor Ámor nyila átszúrta. Skandináviában, Németországban és Skóciában az árvácska a “mostohák virága” volt.

Egy legenda szerint az árvácskákat nem szabad szedni, amikor a harmat borítja őket, mert akkor egy szeretett ember halálát okozhatja. Egy másik babona szerint, ha alaposan megnézed az árvácska virágát, a szerelmed arcát láthatod meg benne.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek