HolotropikumEzeket soha ne mondd egy depresszióval küzdő embernek!

Ezeket soha ne mondd egy depresszióval küzdő embernek!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A depresszióban szenvedők gyakran saját elméjük csapdájába esnek, amitől úgy érezhetik, hogy jelentéktelenek a világ számára és ez folytonos reménytelenséget, érdektelenséget ébreszt bennük. Ezek az érzések sokkal többek, mint egy egyszerű lelki mélypont, vagy szomorúság, és akár olyan súlyos végkimenetelbe is torkollhatnak, mint az öncsonkítás, vagy öngyilkosság.

Ezeket soha ne mondd egy depresszióval küzdő embernek!

Akik nem ismerik jól a depresszió igazi súlyát könnyen mondhatják azt, hogy ez csupán figyelemhiányból, vagy feltűnési mániából fakad, és így akar az adott személy a középpontba kerülni. De ez nagyon nem így van, a depresszió súlyos tünetekkel is jár.

  • kedvtelenség, főleg a reggeli időszakban;
  • fáradékonyság, energiátlanság;
  • bűntudat érzése;
  • koncentrációs zavarok, döntésképtelenség;
  • inszomnia vagy hiperszomnia;
  • öncsonkítási vagy öngyilkossági hajlamok;
  • testsúlyvesztés;

Ezért a depressziót igenis komolyan kell venni és ha ismerünk a közelünkben olyan személyt, aki hasonló tüneteket produkál, próbáljunk szakorvosi segítséget biztosítani számára, és soha de soha ne mondjuk neki a következő dolgokat, mert igenis vannak olyan mondatok, amelyeket egy depressziós embernek nem mondhatunk:

1. „Azt hittem csak szomorú vagy.”

Ez a mondat teljesen felboríthatja a lappangó érzéseket. A depresszió tulajdonképpen egy kémiai egyensúlytalanság az agyban, és ez a mondat azt az érzést keltheti az adott személyben, hogy nem vesszük őt komolyan, mert csupán szomorúnak tűnik, miközben ő belül egyáltalán nincs jól. A szomorúság átmeneti, a depresszió maradandó. Vannak olyanok, akik képesek lezárni a depresszív korszakukat, de mások életük végéig küzdenek a problémával.

2. „Ez csak a te fejedben van így.”

Nos ha ezt kimondod, csak részlegesen van igazad, ugyanis az agyban lévő kémiai egyensúlytalanság igazi tüneteket produkálhat, amit a depresszióban szenvedő néha észre sem vesz, hogy miből fakad. Ezért rá kell valahogy szépen vezetnünk, hogy a problémáit saját magának kreálja. Mindezt úgy tegyük, hogy lehetőleg ne szánakozva és sajnálkozva forduljunk felé, hanem partnerként.

Ezt már olvastad? A depresszió 5 tünete, amelyről csak ritkán esik szó!

3. „Próbálj pozitív lenni.”

Azt hiszed ez az ötlet már nem fordult meg a fejében? Ez olyan, mintha egy tükröt tartanál eléje, és szembesítenéd, hogy né, ott egy depressziós ember. Meg kell vívják a saját harcaikat, persze ezen segíthetünk, ha mutatunk pár technikát, meditációt, terápiát, amitől jobb színben láthatják a világot, de néha még ezek sem működnek. Meg kell értenünk, hogy attól, amiért nem mutatják, lehet, hogy minden nap megpróbálnak „pozitívak maradni”, csak ez óriási erőfeszítésükbe kerül.

Zárógondolatként megjegyezhetjük, hogy ezek csupán töredékei mindannak, amin a depresszióban szenvedők nap mint nap keresztülmennek. Rengeteg türelemre és kitartásra van szükség mindkét részről ahhoz, hogy felül tudjon kerekedni a megpróbáltatásokon, de ne hagyjuk magukra az ilyen embereket, mert sokszor csupán arra van szükségük, hogy valaki végighallgassa őket, és ebben te is könnyen segíthetsz.

Ezt már olvastad? A depresszió 8 jelentős oka (és annak elkerülési módjai)

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek