HolotropikumEzeket a betegségeket is terjesztheti a kullancs! Hallottál már erről?

Ezeket a betegségeket is terjesztheti a kullancs! Hallottál már erről?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ezek a vérszívó kis ízeltlábúak, amelyek az atkák rokonai, leginkább az emlősök, így az ember vérét kedvelik. Minél több ideig képesek a gazdatest vérét szívni, annál nagyobbra nőnek.

Ezeket a betegségeket is terjesztheti a kullancs! Hallottál már erről?

A kullancsok a legtöbb emberből nem váltanak ki viszolygást, mint a pókok, és a kígyók, ettől viszont akár veszélyesebbek is lehetnek, mint az említett két faj. Most, mikor alig várjuk, hogy hétvégén kirándulni menjünk a zöldbe, nem árt az óvatosság, mert könnyen össze szedhetünk egy kullancsot, ezért ha hazaértünk, alaposan vizsgáljuk meg a testünket.

A kullancscsípés tünetei:

  • a csípés helyén keletkező vöröses foltok
  • a nyak merevsége
  • émelygés, szédülés
  • fejfájás
  • gyengeség érzet
  • izom- és ízületi fájdalom
  • láz
  • a pajzsmirigycsomók begyulladása

Következzen 4 betegség, amelyről aligha hallottunk és a kullancsok terjesztik.

1. Lyme-kór

Ez a bakteriális fertőzés először bőrtüneteket, később idegrendszeri elváltozásokat, izom- és ízületi fájdalmakat okozhat, különösen ha nem kezelik. A tünetek között szerepel az erős fejfájás, láz és az agyduzzanat kialakulása. Az orvosok szerint 10 százalék az esélye annak, hogy a vírus halálos lehet, így ha kullancscsípés után a felsorolt tüneteket érezzük magunkon, azonnal forduljunk szakemberhez.

Ezt már olvastad? 7 dolog, amit a kullancsokról és Lyme-kórról tudni kell

2. Babéziózis

Ez a kullancsok által terjesztett egysejtű parazita leginkább a kutyákat támadja meg. Ilyenkor az eb bágyadt, kedvetlen lesz, nem akar enni, belázasodik, és a vizelete gyakran sötétbarna színűvé válik.

3. Anaplazmózis

Itt is a kutyák, házi kedvencek vannak veszélyben, hiszen a betegség a fehérvérsejtekben okoz kárt. Ilyenkor a kutya belázasodik, kínzó viszketése alakul ki, főleg a szemek környékén. Antibiotikus kezelés szükséges.

Ezt már olvastad? Zseniális trükk, hogy elkerüljük a kullancscsípést!

4. Tularémia, vagy nyúlpestis

Ezt a bakteriális fertőzést is terjesztheti a kullancs, amely leginkább nyulakat, rágcsálókat fertőz meg, amely átterjedhet az emberre is. A kórokozó a lenyúzott bőrökön akár hónapokig elél és fertőzhet is, így fő az óvatosság. A baktérium előbb a nyirokcsomóban, majd a véráramban szaporodik. Tünetei a magas láz, hidegrázás, fejfájás, hasmenés, izom- és ízületi fájdalom.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek