HolotropikumEz történik a testeddel, ha minden nap emésztőenzimeket fogyasztasz!

Ez történik a testeddel, ha minden nap emésztőenzimeket fogyasztasz!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az emésztőenzimek a test által termelt azon fehérjék, melyek segítenek az emésztőrendszernek lebontani az elfogyasztott táplálékot. A legjelentősebb mennyiségű emésztőenzimet a hasnyálmirigy termeli, de a gyomorban, szájüregben is található kisebb mennyiségben.

Ez történik a testeddel, ha minden nap emésztőenzimeket fogyasztasz!

De miért is olyan fontos, hogy az emésztőenzimek megfelelő mennyiségben jelen legyenek a szervezetben?

A válasz egyszerű. Emésztőenzimek hiányában emésztési problémák merülnek fel, ami hasi fájdalmakkal, puffadással, székrekedéssel, ételallergia kialakulásával vagy akár a teljes emésztőrendszer krónikus gyulladásával járhat.

Napjainkban az emésztőenzimeket már étrend-kiegészítők formájába is a szervezetbe juttathatjuk. Az ilyen típusú rágótablettákat vagy pirulákat legtöbb esetben probiotikumok kíséretében ajánlják fogyasztani, hiszen gondoskodni kell a bélflóra egészségének fenntartásáról.

Milyen emésztőenzimek léteznek?

Az emésztőenzimeknek 4 csoportját különítjük el, melyek külön funkcióval bírnak.

Amiláz – Ez az enzim alakítja át az egyszerű cukorféléket, mint például amilyen a glükóz is. Leginkább a nyál tartalmazza, de a hasnyálmirigy is képes termelni.

Lipáz – Ez bontja le a zsírokat molekuláris szintre, így teszi lehetővé, hogy a belekben könnyedebben történjen a felszívódás. Elsősorban a hasnyálmirigy termeli.

Nukleázok – a nukleinsavak építőkövei, ezek az enzimek a vékonybélben bontják le a cukrokat és foszfátokat.

Proteáz – a hasnyálmirigyben tárolt proteázok segítenek a fehérjék aminosavakká bontásában.

Kiknek ajánlott a plusz emésztőenzimek szedése?

Egészséges és problémamentes személyeknek nem ajánlott, hiszen a tünetmentesség azt jelzi, hogy az emésztőrendszer megfelelően működik. Viszont vannak olyanok, akikre ráfér egy kis „emésztőenzim-turbózás”:

  • Májproblémákkal küzdő személyek: Szoros összefüggés lelhető fel a májbetegségek és az alacsony emésztőenzimek szintje között.
  • Emésztési nehézségekkel küzdő személyek: A Crohn-betegséghez, krónikus bélgyulladáshoz vagy refluxhoz hasonló betegségek korrigálhatóak, ha megfelelő szinten tartjuk az emésztőenzimeket.
  • Korosodó személyek: Ahogyan öregszünk a szervezet egyre kevésbé lesz érzékeny a bélrendszer elsavasodására, ami nagy probléma, hiszen ez lelassíthatja az emésztési folyamatokat. Az emésztőenzimek segíthetnek megoldani ezt a problémát is.

Természetesen nem csak mesterséges módon vihetjük be az enzimeket a szervezetbe. Magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú étrenddel fokozhatjuk az enzimek termelődését. Viszont kiváló enzimforrás az ananász, papaja, különböző gombafélék, élesztő és probiotikumok.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek