HolotropikumEz történik a testeddel, ha minden nap emésztőenzimeket fogyasztasz!

Ez történik a testeddel, ha minden nap emésztőenzimeket fogyasztasz!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az emésztőenzimek a test által termelt azon fehérjék, melyek segítenek az emésztőrendszernek lebontani az elfogyasztott táplálékot. A legjelentősebb mennyiségű emésztőenzimet a hasnyálmirigy termeli, de a gyomorban, szájüregben is található kisebb mennyiségben.

Ez történik a testeddel, ha minden nap emésztőenzimeket fogyasztasz!

De miért is olyan fontos, hogy az emésztőenzimek megfelelő mennyiségben jelen legyenek a szervezetben?

A válasz egyszerű. Emésztőenzimek hiányában emésztési problémák merülnek fel, ami hasi fájdalmakkal, puffadással, székrekedéssel, ételallergia kialakulásával vagy akár a teljes emésztőrendszer krónikus gyulladásával járhat.

Napjainkban az emésztőenzimeket már étrend-kiegészítők formájába is a szervezetbe juttathatjuk. Az ilyen típusú rágótablettákat vagy pirulákat legtöbb esetben probiotikumok kíséretében ajánlják fogyasztani, hiszen gondoskodni kell a bélflóra egészségének fenntartásáról.

Milyen emésztőenzimek léteznek?

Az emésztőenzimeknek 4 csoportját különítjük el, melyek külön funkcióval bírnak.

Amiláz – Ez az enzim alakítja át az egyszerű cukorféléket, mint például amilyen a glükóz is. Leginkább a nyál tartalmazza, de a hasnyálmirigy is képes termelni.

Lipáz – Ez bontja le a zsírokat molekuláris szintre, így teszi lehetővé, hogy a belekben könnyedebben történjen a felszívódás. Elsősorban a hasnyálmirigy termeli.

Nukleázok – a nukleinsavak építőkövei, ezek az enzimek a vékonybélben bontják le a cukrokat és foszfátokat.

Proteáz – a hasnyálmirigyben tárolt proteázok segítenek a fehérjék aminosavakká bontásában.

Kiknek ajánlott a plusz emésztőenzimek szedése?

Egészséges és problémamentes személyeknek nem ajánlott, hiszen a tünetmentesség azt jelzi, hogy az emésztőrendszer megfelelően működik. Viszont vannak olyanok, akikre ráfér egy kis „emésztőenzim-turbózás”:

  • Májproblémákkal küzdő személyek: Szoros összefüggés lelhető fel a májbetegségek és az alacsony emésztőenzimek szintje között.
  • Emésztési nehézségekkel küzdő személyek: A Crohn-betegséghez, krónikus bélgyulladáshoz vagy refluxhoz hasonló betegségek korrigálhatóak, ha megfelelő szinten tartjuk az emésztőenzimeket.
  • Korosodó személyek: Ahogyan öregszünk a szervezet egyre kevésbé lesz érzékeny a bélrendszer elsavasodására, ami nagy probléma, hiszen ez lelassíthatja az emésztési folyamatokat. Az emésztőenzimek segíthetnek megoldani ezt a problémát is.

Természetesen nem csak mesterséges módon vihetjük be az enzimeket a szervezetbe. Magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú étrenddel fokozhatjuk az enzimek termelődését. Viszont kiváló enzimforrás az ananász, papaja, különböző gombafélék, élesztő és probiotikumok.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek