Napi LikeEz a BOLDOGTALANSÁG 7 oka - Így változtass rajta!

Ez a BOLDOGTALANSÁG 7 oka – Így változtass rajta!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

„Legyünk hálásak azoknak, akik boldoggá tesznek; ők azok a bájos kertészek, akiktől a lelkünk virágba borul.” – Marcel Proust

szomoru-gyerek

Az élet bizony sokszor tesz minket boldogtalanná – mondjuk. De ennek a boldogtalanságnak nagy része a mi gondolkodásmódunknak, viselkedésünknek és szokásainknak köszönhető. Lássuk, melyek azok a szokások, amelyek legtöbbször boldogtalanságunkat okozzák, és hogyan lehet ezeken változtatni?

1. A tökéletességre vágyakozol

Tényleg egy tökéletes élet szükséges a boldogságodhoz? Tökéletes viselkedéssel és tökéletes eredmények árán lehetsz csak boldog? Akkor elég nehéz lesz boldognak lenned… Egy olyan standardot állítani magad elé, ami meghaladja az emberi képességeid határait, könnyen vezethet az önértékelésed összeomlásához, még ha kivételes eredményeket értél is el. Soha nem leszel eléggé jó, sem te, sem az, amit teszel.

Mit tegyél másképp?

  • Elégedj meg a jóval. A perfekcionizmus miatt soha nem leszel képes befejezni valamit anélkül, hogy ne lennél megelégedve vele. Értékeld azt, amit eddig is elértél. Ez nem hanyagság vagy nemtörődömség, csupán segít abban, hogy a dolgokat eléggé jónak lásd ahhoz, hogy befejezettnek, „elértnek” tudd őket tekinteni és valami következő kihívás megvalósításába foghass.
  • Tűzz ki határidőt, valahányszor új dologba fogsz. Ha könyvet írsz, és azt mondod, akkor adod ki, amikor befejezted, akkor ez igen elhúzódhat, mert mindig lesz valami, amit kijavítasz, retusálsz, újraírsz… mindig lesz valami hozzáfűznivalód. Legyen egy dátum, ami után már nem nyúlsz hozzá. És ez bármi mással is így van. Ha halogatod valaminek a befejezését, mert szerinted még nem elég jó, akkor soha nem lesz befejezve.
  • Gondold át, mi mindent veszíthetsz a perfekcionizmusod miatt. A média, a filmek, a csili-vili videoklipek arra ösztökélnek, hogy te is olyanná válj. Ez bizonyos szintig ez egészséges, de egy idő után saját életedre és a körülötted levőkre is nyomást gyakorolsz azzal, ha túlzott elvárásaid nincsenek összhangban a realitással.

2. Negativitás-tengerben élsz

Nem élünk karanténban, emberek vesznek körül, olvasunk, hallunk, látunk. Elkerülhetetlenül érnek minket negatív benyomások, veszélyek, félelmek, határok, amelyek az életet kellemetlen hellyé festik. De nem kell ebbe belebetegedni. Nem minden erről szól.

Mit tegyél másképp?

Egyszerű. A negatív hangok helyett koncentrálj a pozitívokra. Tölts több időt a barátaiddal, híradó helyett nézz vígjátékot, hallgass zenét, olvass.

3. Leragadsz a múltban és a jövőben

A fájdalmas emlékek felidézése, konfliktusok és elbaltázott lehetőségek emlegetése megmérgez. Egy, hogy már úgysem változtathatsz rajtuk, és kettő, attól, amiért emlegeted, még nem lesz neked MOST jobb. Lehetséges munkahelyi kudarcok, párkapcsolati problémák és betegségek előrevetítése sem fog igazán felemelni, ellenkezőleg. Ezek a végtelenségig emlegetett rémek töltik ki a jelenedet és ezek mellett esélyed sincs boldognak lenni.

Mit tegyél másképp?

Élj a jelenben. Persze persze, milliószor halljuk ezt, de annál nehezebb így is tenni. Gyakorlatilag lehetetlen nem gondolni a múltra és a jövőre, természetesen gondolni kell a holnapi napra és a múltból is tanulni kell. De ne foglalkozz ezzel túlságosan sokat. Olyan ez, mint az evés – arra is szükség van, de nem válik javadra, ha túlzásba viszed. Foglalkozz a múlttal és a jövővel, de ne élj bennük.

Figyelj magadra, ha elkalandoznál a múltban vagy a jövőben. Figyelj pár percig a légzésedre, az érzékeidre, a környezetedre és gyere vissza.

4. Másokhoz hasonlítod magad

Ez is ismerős és igen káros. Sokszor nem is magunkat, hanem egész életünket hasonlítjuk másokéhoz. Az autónkat, házunkat, munkahelyünket, cipőnket, pénzünket, kapcsolatainkat, népszerűségünket kombinálgatjuk, a nap végére pedig az önbecsülésünk nem éri fel a szőnyeg szélét. Lévén pedig, hogy társadalomban élünk, ugyanúgy ez sem kerülhető el.

Mit tegyél másképp?

Önmagadhoz viszonyítsd magad mások helyett. Ne más dolgaival foglalkozz, inkább azt nézd meg, hogy önmagadhoz képest mennyit változtál. Mit tanultál, mit értél el, mennyivel lettél jobb, mennyivel vagy közelebb céljaidhoz.

Lediplomáztál? Megtanultál úszni? Lefogytál? Nyitottabb lettél? Új állásod van? Helyes! Ez vagy te, a régi énedhez képest. Ezért pedig ismerd el és értékeld magad.

Legyél JÓ. Az, ahogyan másokról vélekedsz és ahogy másokkal viselkedsz, kihat arra, ahogy magadhoz viszonyulsz. Elítélsz mást, de magadat is. Kritizálsz másokat, és önmagadat is. Ha jó vagy másokkal szemben, akkor önmagadhoz is pozitívabb leszel. Értékeld másban a jót és ne kategorizálj.

5. Mindenben a rosszat látod

Ha minden helyzetből csak a rosszat szűröd le és még jól meg is hányod-veted magadban, akkor ne is csodálkozz, hogy nem vagy boldog.

Mit tegyél másképp?

Fogadd el, hogy mindennek két oldala van. Jó is, meg rossz is. Nem kell, hogy minden részlet tökéletes és kiváló legyen. Próbálj meg érzelmileg elhatárolódni a negatív dolgoktól, ahelyett, hogy túl nagy hangsúlyt fektetnél rájuk. Ne csinálj a bolhából elefántot.

Minden rosszban van valami jó. Jó öreg mondás, de bölcs is. Keresd a hasznot mindenben, légy konstruktív! Kérdezd meg: hogyan formálhatnám ezt pozitív élménnyé? Hogyan tudnám megoldani a problémát? Mit tanulhatok belőle?

6. Korlátozod magad, mert azt hiszed, rajtad van a világ szeme

Ha abban a hitben élsz, hogy körülötted forog a világ és mások véleményétől tartva nem mersz belefogni valami olyanba, ami más, ami új, akkor önmagadat korlátozod. Új dolgok nélkül pedig nem is adsz esélyt magadnak a fejlődésre. Azt gondolod, hogy a rossz vélemények és a kritikák mind rajtad csattannak és hibásnak érzed magad szinte mindenért – holott lehet, hogy a másiknak épp rossz hete volt, te pedig fantasztikus gondolatolvasó képességednél fogva magadra veszed a korholását. Azt hiszed, mindenki azzal foglalkozik, amit te mondasz vagy teszel, ezért félsz magad szabadon kifejezni.

Mit tegyél másképp?

Az embereket nem is érdekli annyira, hogy te mit csinálsz. Mindenki elvan a maga életével, bajával, és ők is ugyanúgy tartanak mások véleményétől. Ez nem jelenti azt, hogy nem érdekelsz senkit. Csak annyit jelent, hogy érezd szabadabbnak magad. Nyugi. Senki nem fog ezért megkövezni.

Figyeld inkább a többieket. Ahelyett, hogy folyton magadat és döntéseidet bírálod és mások véleményét lesed, figyelj inkább a környezetedre. Hallgass meg másokat, segíts másoknak – és ez az önértékeléseden is dob egyet.

7. Elbonyolítod az életet

Igen, az élet néha eléggé stresszelő és komplikált. Mért teszel még rá egy lapáttal? A bonyodalmak nagy részét te okozod saját magadnak. Ehelyett egyszerűbbé is tehetnéd.

Mit tegyél másképp?

  • Egyszerre csak egy dologgal foglalkozz. Mindent csak sorban. Tarts egy határidőnaplót, ragassz cetliket, állíts fel fontossági sorrendet. Mindegy. De egyszerre úgyis csak egy székre tudsz ülni.
  • Ne halmozd fel a dolgaidat. Minek tarts meg olyan dolgokat, amiket már nem használsz? Csak innen oda teszed őket és bonyolítod az életed.
  • Ne képzeld bele párkapcsolatodba a problémát, ha nincs. A gondolatolvasás képességére még nincs tudományos bizonyíték. Inkább tegyél fel kérdéseket, kommunikálj. A beszélgetés sok felesleges konfliktust és félreértést megelőz.
  • Ne időzz sokat e-mailjeid fölött. Ellenőrizd őket naponta egyszer, és max. 5 soros válaszokat írj – persze, amennyiben nem motivációs levélről van szó.
  • Ne engedj a stressznek. Amikor stresszelsz, vagy elöntenek a problémák, legszívesebben elfutnál előlük – a múltba, vagy a jövőbe. Nyugodj meg, lélegezz mélyeket, fordulj magadba és foglalkozz azzal, ami MOST a legfontosabb.

Egyed Zsuzsanna

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek