HolotropikumEz a 6 dolog történhet a szervezeteddel, ha nem alszol eleget!

Ez a 6 dolog történhet a szervezeteddel, ha nem alszol eleget!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Sajnálatos módon napjainkban egyre inkább kicsúszik az idő a kezünk közül és emiatt folyamatos a kapkodás, a teljesítési vágy és a túlterheltség. Éppen ezért rengeteg ember szenved alvásproblémákkal, aminek hatásai számtalan kellemetlenséget okoznak az élet területein.

Ez a 6 dolog történhet a szervezeteddel, ha nem alszol eleget!

Az éjszakai alvás folyamata alatt olyan dolgok, reakciók zajlanak le a testben, ami semmiféle már tevékenységgel nem helyettesíthető, nem váltható ki egy egyszerű délutáni szunnyadással, vagy pihentető tévézéssel. Az elegendő alvásmennyiség folyamatos megvonásával akár visszafordíthatatlan károkat is okozhatunk magunkban:

1. Szív- és érrendszeri betegségek kialakulása

Már rég tudott tény, hogy az alvás mennyisége és milyensége szorosan összefügg a különböző szív és érrendszeri problémákkal, de egy újonnan megjelent, az EuroHeartCare által közölt tanulmány szerint a legtöbb szívinfarktust elszenvedő páciens alvási rendellenességekkel küzdött.

2. Alzheimer kór megjelenése

Az Experimental Brain Research legújabb tanulmánya kimutatta, hogy az alváshiány súlyos problémákat okoz a döntéshozói képességben, ezen kívül befolyásolja a problémamegoldói készséget és lelassítja a reakcióidőt is. Az Alzheimer kór kialakulásának folyamatában mintegy „katalizátor” szerepet tölt be az alváshiány, hiszen alvás nélkül az agy sejtjei nagymértékben károsodnak, ami akár demenciához is vezethet.

3. Elhízás és diabétesz

Egy 3 éven át tartó és több mint 21.000 felnőttet megfigyelő tanulmány adatai alapján azok az emberek, akik 5 vagy annál kevesebb órát aludtak egy éjszaka nagyobb eséllyel híztak el. Az alvásnak vannak olyan periódusai, amikor a vér zsírsav szintje megemelkedik így nagy az esélye az inzulinrezisztencia kialakulásának.

4. Öngyilkossági hajlamok

Habár ez nem tartozik a betegségek kategóriájába, mégis fontos megemlítenünk. A folyamatos alvásmegvonás depresszióhoz vezet, ami ha kezeletlenül marad és hatalmába keríti az adott személy könnyen öngyilkosságot eredményezhet. Orvosi eredmények alapján azoknál, akiknek életében jelen vannak az alvásproblémák 1.4-szer nagyobb az eséllyel lesznek öngyilkosak.

5. Fekélyes vastagbélgyulladás

Egy 2014-es tanulmány szerint úgy az alváshiány, mint a túlzott mennyiségű alvás okozhat vastagbélgyulladást, hiszen ilyen körülmények között a szervezetben könnyebben kialakulnak különböző gyulladások, ami ebben az esetben az emésztő rendszer különböző részeit érinti.

6. Daganatos betegségek

Az American Academy of Sleep Medicine beszámolói alapján az alváshiány különböző típusú rákot eredményezhet: mellrák, prosztatarák, vastagbélrák.

Az ajánlott napi alvásmennyiség életszakaszokra lebontva a következő:

Idősek (+65 év): 7-8 óra
Felnőttek (26-64 év): 7-9 óra
Fiatal felnőttek (18-25év): 7-9 óra
Serdülők (14-17 év): 8-10 óra
Kisiskolások (6-13 év): 9-11 óra
Óvodások (3-5 év): 10-13 óra
Totyogók (1-2 év): 12-14 óra
Csecsemők (4-11 hónap): 12-15 óra
Újszülöttek (0-3 hónap): 14-17 óra

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek