OtthonEurópa legmelegebb tava Erdélyben található, már a Rekordok Könyvébe is bekerült

Európa legmelegebb tava Erdélyben található, már a Rekordok Könyvébe is bekerült

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A Maros megyei Szováta üdülőhelyen található Medve-tó több világrekordot is tart: ez a világ legnagyobb heliotermikus tava, az egyetlen sós vizű tó, amelyet gazdag növényzet vesz körül a körülötte lerakódott vulkanikus talajnak köszönhetően, és ez az egyetlen természetes tó a világon, amelyről pontosan lehet tudni, mikor keletkezett.

Ez egészen pontosan 1875. május 27-én történt, ekkor egy földcsuszamlás miatt jött létre egy sókarszton ez a geológiai jelenség. A Medve-tó arról kapta a nevét, hogy formája emlékeztet egy medve kiterített bőrére, szerepel Románia természeti kincseinek listáján.

A tó vize egész Európában egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, körülbelül 20-30 perces fürdéshez (gyermekek számára 10-15 perc) ajánlott, különféle reumatikus, endokrinológiai vagy szív- és érrendszeri betegségek kezelésére.

A tó fenekén képződő iszapot is használják különböző kezelésekre. A heliotermikus jelenségre 1900 körül figyeltek fel. A heliotermikus tavak vizének a felszínhez közeli rétege (ameddig a nap sugarai be tudnak hatolni), a napsütés hatására magas hőmérsékletre melegszik fel.

Fotó: creativecommons.org

Ez a jelenség csak sós tavakra jellemző: a tóba ömlő édesvizű patakok néhány centiméteres édesvízréteget hoznak létre a felszínen, amelynek sűrűsége kisebb, mint az alatta elhelyezkedő sós vízé. A kisebb sűrűségű édesvíz üvegházhatást hoz létre, és meggátolja a sós víz felszínre jutását és lehűlését.

A Medve-tó sókoncentrációja a legmagasabb a Földön, hőmérséklete a felszínen eléri a 29 Celsius fokot, 1,5 méteres mélységben pedig a 41 Celsius fokot, és ez a legnagyobb és legjelentősebb a Szovátán található sós tavak közül (Medve-tó, Fekete-tó, Mogyorósi-tó, Rigó-tó, Zöld-tó és Vörös-tó).

A fürdési idény megnyitása után – júniusban – a tó rétegei homogenizálódnak, a víz eléri a 33-34 Celsius-fokot, majd a hőmérséklet fokozatosan csökken, különösen augusztustól, amikor egyre hűvösebbek lesznek az éjszakák.

Szovátára több útvonalon is eljuthatunk, vonattal, busszal, vagy személygépkocsival. Vonattal megközelíthető a Bukarest – Nagyvárad útvonalon, vagy Marosvásárhelyről, ahonnan ugyanakkor buszjáratok is indulnak.

Autóval is több útvonal választható: Segesvár vagy Marosvásárhely irányából Balavásáron és Erdőszentgyörgyön át, Szászrégen felől Nyárádremetén át, Székelyudvarhely felől Korondon és Parajdon át, vagy Gyergyószentmiklós felől a Bucsin-tetőn át.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek