KuriózumÉrdekes tények az Antarktiszról

Érdekes tények az Antarktiszról

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A hatalmas jégsivatag, más néven Antarktisz, a Föld legdélibb kontinense. 98%-ban jég borítja, átlagosan 1,5 km-es vastagságban, és azért nevezik sivatagnak is, mert az évi csapadék ritkán haladja meg a 20-25 cm-es mennyiséget, és nincs vegetáció, vagyis növényzet. Ilyen formán a Föld legnagyobb sivatagának is lehetne tekinteni.

Fotó: Victor

Az általános földrajzi információkat félretéve az Antarktisz minden hátrányos tulajdonsága ellenére is bővelkedik az életben, az állatvilágban, és jópár érdekes ténnyel is képes meglepni az olvasót.

Fotó: Victor

A világháborúk között és után olyan hírek is felröppentek, hogy vadászpilóták repültek át a Déli Sark fölött, ahol hatalmas üreget, bejáratot láttak, és ezek a beszámolók rengeteg konspirációnak adtak (és adnak ma is) táptalajt – de publikus tudományos állásfoglalás nincs a ügyről, így maradjanak a tudomány által is elfogadott tények:

  • Az Antarktisz az ötödik legnagyobb kontinens a Földön, 14.000.000 négyzetkilométeres felületével. Nagyjából kétszer nagyobb, mint Ausztrália.

  • Hivatalosan 1820-ban fedezték fel, és a XX. században hódította meg először a norvég Roald Amundsen

  • 1983-ban rekordhideget mértek a Vostok-i állomáson: -128,6 Fahrenheit, azaz -89,2 Celsius volt a rekord

  • Az Antarktiszon a csapadék (már ha van) hóhullás formájában érkezik, és ritkán több, mint 5-6 cm

  • A legtöbb állat képtelen lenne ilyen körülmények között életben maradni, de kevés számban mégiscsak megtalálhatóak: pingvinek, fókák, bálnák, néhány halfaj

  • Ha az Antarktisz elolvadna, a világ óceánjainak és tengereinek vízszintje több mint 60 m-rel növekedne meg.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek