KuriózumÉrdekes szokások a nagyvilágból

Érdekes szokások a nagyvilágból

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Amikor külföldre kívánunk látogatni, főleg ha kontinenst is változtatunk, érdemes utána néznünk, hogy az ott honos kultúra milyen szokatlan gesztusokat kíván meg tőlünk. Lehetséges, hogy az Európában megszokott dolgok ott épp az ellenkezőjét jelentik, megsérthetünk vagy magunkra haragíthatunk valakit…

Bal kéz

Albániában és Indonéziában például a bal kéz használata pofátlanságnak számít, még akkor is, ha csak valakit megérintesz veled, de főként ha a balodat nyújtod kézfogásként. Kerüljük, ha lehet a bal kéz használatát ilyen esetekben. Az olyan vallások, mint például a hindu, csakis higiéniás műveletekkor elvégzésekor használják, ezért „náluk” sem tanácsos balkezesnek lenni.

Kéz a kézben

Semmiféle szexuális vonzódásra nem utal az, ha két arabot, főként egyneműt (és gyakran férfit) kéz a kézben sétálva látunk. Ez náluk azt jelenti, hogy egyenrangú félnek tekintik egymást. Ugyanígy a csók sem ritka ezen esetekben. Így üdvözlik egymást, és mutatják ki barátságukat.

Mások feje

A hagyományaikhoz hű kínaiak nem érintik meg egymás, de még a gyerekek fejét sem, mert szerintük az ott lakozó szellemet ezzel tisztelik meg. Vannak olyan kultúrák is, ahol a gyerekeket egyáltalán meg sem érintik. Bizonyára ez elég furcsa lehet nekünk, hiszen mi, Európaiak, leggyakrabban éppen a gyerekekkel vagyunk közvetlenek, őket emelgetjük, dobáljuk vagy vesszük a nyakunkba.

A 4-es

A keleti országokban a 4-es számtól halálosan félnek. Náluk nagyjából olyannak számít, mint nálunk a 13-as. A félelem abból ered, hogy a „halál” szavuk hasonlatos a 4-eshez, kimondva.

Az ajándék felbontása

Nekem azt tanították, hogy ha kapsz egy ajándékot, azt illik a adományozó szeme láttára kibontani. Kelet ez is másképpen van. Ha egy kínai kap ajándékot, nem bontja fel, mert szerintük épp ez az illetlenség.

Az érzelmek

A mosolygás nem mindenhol jelenti a vidámságot! Keleten például tisztán jómodor, megszokás folyton mosolyogni (nyilván a jókedv fenntartása végett). Az is megtörténhet, hogy nem túl közeli ismerőseikkel a halálhírt is mosolyogva közlik.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek