HolotropikumÉlj gyorsan, halj meg fiatalon. Igaz az elmélet?

Élj gyorsan, halj meg fiatalon. Igaz az elmélet?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A gyors, kockázatos és stresszes élet korai halálhoz vezethet – az embernél. Anna Lindholm és doktorandusza Yannick Auclair azt tanulmányozta, vajon igaz-e ez az állítás az állatok esetében. Kísérletük során 82 házi egeret vizsgáltak.

live_fast_die_young-702

Figyelemmel kísérték az egerek merészségét, aktivitási szintjüket, kíváncsiságukat és az energia bevitelüket hím és nőstény egyedeknél, a 17-es kromoszóma két különböző allélvariánsai esetében. Így vizsgálták az egerek esetében az „élettörténeti elméletet”, optimális növekedést és szaporodást biztosítva számukra. Arra a következtetésre jutottak, hogy azon egyedek esetében, akiknél a várható élettartam hosszabb volt, az életvitel kevésbé volt aktív, félénkebbek voltak ellenben a rövid várható élettartamú társaikkal.

Vajon tükröződik a személyiség a várt élettartam függvényében?

A nőstény egerek, T haplotípussal hosszabb élettartammal rendelkeznek. A T haplotípus egy önző genetikai tényező, amely 90- ban öröklődik a hordozó hím egyedektől. Mégis, azok az embriók, amelyek mindkét szülőtől öröklik ezt a tulajdonságot születés előtt elpusztulnak. Ezzel azt szerették volna vizsgálni, hogy az önző genetikai tényező és a személyiség között van-e összefüggés.

Élj gyorsan, halj meg fiatalon – még egereknél is

A kutatók azt látták, hogy a T hapolitípusú egerek, melyek hosszabb ideig éltek, sokkal kevésbé voltak aktívak, mint azok a társaik, akik ezt a genetikai tulajdonságot nem hordozták. Ugyanakkor kevesebb ételt fogyasztottak, kevésbé voltak kíváncsiak, sokkal inkább energiatakarékos életmódot folytattak, amint az elmélet megjósolta. „Most először sikerült bebizonyítani, hogy a személyiség és az önző genetikai tényező – mely hosszabb életet biztosít – összefüggésben áll. A kísérletek alapján a várhatóan hosszabb életű egerek azt az elvet követték, hogy „élj lassan, halj meg öregen”, illetve a rövidebb életű társaik azt követték, hogy „élj gyorsan, halj meg fiatalon.

Ezen elmélet kapcsán a kutatók kijelentették, hogy nincs nagyszámú variabilitásra lehetőség, mert egy alapvető bátorságra, meg merészségre szükségük van ahhoz, hogy élelemhez jussanak és biztosítani tudják a fajfenntartást.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek