HolotropikumEgyre több fiatal betegszik meg rákban, és a tudósok nem értik miért

Egyre több fiatal betegszik meg rákban, és a tudósok nem értik miért

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A rák bármely életkorban lesújtó diagnózis, de a fiatal felnőttek körében a daganatos megbetegedések arányának nyilvánvaló növekedése olyan rejtély, ami különösen aggasztja a tudósokat.

Tavaly a kutatók három évtizedes globális rákos megbetegedési adatok elemzése során megállapították, hogy az 50 év alatti felnőtteknél az 1990-es évek óta egyre gyakrabban alakul ki rákos megbetegedés.

Benjamin Koh, a Szingapúri Nemzeti Egyetem orvos-kutatója és kollégái meg akarták érteni, mi történt az elmúlt években, különösen az Egyesült Államokban. Új elemzésük eredményei elsősorban az ott tapasztalt változásokat tükrözik.

A kutatások azt mutatják, hogy a fiatal felnőttek rákos megbetegedései különböznek az idősebb felnőttek azonos szerveket érintő rákos megbetegedéseitől – ezek a különbségek befolyásolják a kezelési lehetőségeket is -, ezért a szakembereknek meg kell érteniük, hogy mely rákos megbetegedések mely populációkat és hogyan érintik.

Összességében az életkor továbbra is a rák legnagyobb kockázati tényezője, de a tudósok nem tudják biztosan, miért fordulhat elő ez a betegség egyre gyakrabban a fiatalabb korosztályok körében.

Sok országban, de különösen az Egyesült Államokban a fiatal felnőttek körében a rákos megbetegedések növekvő aránya a szakértők szerint valószínűleg több tényezőre vezethető vissza: a megváltozott étrendre, életmódra és alvási szokásokra; a fokozott elhízásra, az antibiotikum-használatra és a légszennyezésre.

E tendenciák magyarázatát nehezíti, hogy a rákszűrő programok egyre több megbetegedést találnak, sokszor még nagyon korai fázisban, ami azt jelentheti, hogy több megbetegedésről lehet tudomásunk, mint korábban.

A 2022-es nemzetközi elemzés azonban arra utal, hogy a szűrőprogramok – amelyek ritkán terjednek ki az 50 év alatti korosztályokra – kiterjedését meghaladó mértékben nőtt a korai stádiumban jelentkező rákos megbetegedések száma.

A tanulmány, amit Koh és kollégái készítettek, teljes képet adhat az 50 év alattiak rákos megbetegedési arányáról 2010 és 2019 között az Egyesült Államokra vonatkozóan.

Koh és munkatársai összesen 562 145 fiatal felnőttet azonosítottak 17 összekapcsolt adatnyilvántartásban, amelyek az Egyesült Államok különböző területein új rákdiagnózisokat rögzítettek, és ezeket a nyilvántartásokat arra használták, hogy 2019-ig megbecsüljék a népesség egészére kiterjedő előfordulási arányokat.

Úgy találták, hogy az 50 év alattiak körében a rákos megbetegedések előfordulása összességében növekvő tendenciát mutatott, így 2019-ben 100 000 főre vetítve 2010-hez képest 3 esettel több megbetegedést diagnosztizáltak.

Az egyes korcsoportok és a különböző rákos megbetegedések előfordulási gyakorisága bizonyos mögöttes kockázati tényezőkre utal. A tanulmány szerint a gyomor- és bélrendszeri rákoknál nőtt a leggyorsabban az összes korai stádiumú rákos megbetegedés előfordulási aránya.

Ezek között kiemelték a bélrákot, amely 2019-ben a fiatal felnőttek körében a leggyakoribb gyomor-bélrendszeri rákos megbetegedés volt, valamint a vakbél (appendix), az epevezeték és a hasnyálmirigy rákot, amelyek aránya a vizsgált évtizedben szintén meredeken emelkedett.

A kutatók szerint ugyanakkor a 30-39 éves korosztály esetében is egyre gyakoribbak a daganatos megbetegedések. Ebben a korcsoportban az összes rákos megbetegedés, de különösen az emésztőrendszeri rákok előfordulása nőtt. Ezzel szemben az idősebb felnőtteknél a rák előfordulásának gyakorisága vagy stabil maradt az elmúlt évekhez képest, vagy csökkent.

A szakértők szerint a gyomor-bélrendszeri rákos megbetegedések arányának növekedéséhez a feldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend is hozzájárulhat, bár a pontosabb összefüggés megállapításához még további kutatásokra van szükség.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek