HolotropikumEgy olasz orvos szörnyű vallomása: „A kórházakban olyan állapotok uralkodnak, mint háború...

Egy olasz orvos szörnyű vallomása: „A kórházakban olyan állapotok uralkodnak, mint háború idején. Azt mentjük, ami menthető. Mindenkinek azt mondom: maradjon otthon”

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A bergamói kórház egyik orvosának vallomása jól tükrözi az olasz egészségügyi rendszer kétségbeejtő helyzetét. Az orvosok alig tudják ellátni a koronavírussal fertőzötteket, úgyhogy más vészhelyzeteket gyakran elhanyagolnak. „Normális esetben, szívroham esetén néhány perc alatt reagálni tudunk. Most akár egy órát, vagy még többet is várni kell” – mondja dr. Christian Salaroli, a Corriere della Sera kiadványnak.

„A kórházakban olyan állapotok uralkodnak, mint háború idején. Az életkor és az egészség állapot alapján döntjük el, kit kezelünk előbb. Mindenkinek, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt, otthon kellene maradnia! Túl sok embert látok az utcákon!” – mondja Christian Salaroli aneszteziológus.

A betegek tömeges áramlása miatt a kórházak arra kényszerültek, hogy a sürgősségi esetek befogadására alkalmas tereket improvizáljanak, és új ágyakat szerezzenek be a betegek számára.

„A sürgősségin megnyílt egy nagy, 20 ággyal felszerelt kórterem, amelyeket a legújabb eseteknél használunk. Itt válogatjuk szét a betegeket.

Az életkor és az egészségi állapot szerint válogatjuk szét az embereket, mint háború idején. Ezt nem csak én mondom, hanem a tankönyvek, amelyeket áttanulmányoztam” – mondja az orvos.

Ezt már olvastad? A kínai kormány hivatalos bejelentése: a koronavírus magas dózisú C-vitaminnal kezelhető

Az orvos lépésről lépésre elmagyarázta, hogy miként választják ki a súlyos eseteket, szinte mintha fogadást kötnének egyes betegek túlélési esélyeivel kapcsolatban.

„Az életkor és az egészségi állapot mellett a harmadik tényező, amit figyelembe veszünk az, hogy milyen esélyei lehetnek egy betegnek a gyógyulásra egy újraélesztés után. A Covid-19 alapvetően egy intersticiális tüdőgyulladás, ennek egy nagyon agresszív formája, amely befolyásolja a vér oxigénellátását.

A legsúlyosabb esetekben a betegek hipoxiássá válnak, azaz nincs elég oxigén a vérükben. Ekkor döntést kell hoznunk, legfeljebb néhány napon belül. A kórház erőforrásai pedig jóval kisebbek, mint az intubálásra szoruló betegek száma. És ettől a ponttól kezdve már mesterséges lélegeztetésre van szükség” – magyarázza az orvos.

A legnehezebb döntést akkor kell meghozni, amikor az orvosok tudják, hogy több betegnek is intubálásra lenne szüksége, de csak egy ágy áll a rendelkezésükre.

„A súlyos kardiorespirációs betegségekben vagy szívkoszorúér-problémákban szenvedő betegekre jobban oda kell figyelni, mert ők nehezen viselik a hipoxiát, és kevés esélyük van arra, hogy ezt a fázist túléljék.

Ha egy 80 és 95 év közötti személy súlyos légzési elégtelenségtől szenved, valószínűleg nem fogja bírni. Ha három létfontosságú szervével is problémája van, akkor az elhalálozás esélye lényegében 100%. Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy csodákra várjunk. Ez a valóság” – jelentette ki az olasz orvos, aki a Papa Giovanni XXIII kórházban dolgozik, Bergamóban.

Ezt már olvastad? Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértője: „Ha elkapnám a koronavírust, azt akarnám, hogy Kínában kezeljenek. Mi nem vagyunk felkészülve erre”

Az orvos megpróbálja felhívni a figyelmet, és eloszlatni azt a széles körben elterjedt nézetet, miszerint a betegek nem a Covid-19-ben halnak meg, hanem más kapcsolódó betegségekben.

„Azok, akik azt mondják, hogy az emberek valójában nem a koronavírusba halnak bele, hatalmas butaságot állítanak, ami elszomorít. Nem mutatnak tiszteletet az elhunytakkal szemben. Azért halnak meg a Covid-19-ben, mert kritikus állapotában az intersticiális tüdőgyulladás hozzákapcsolódik a többi légzési problémához, és a beteg nem tud tovább küzdeni. A halált a vírus okozza, nem pedig valami más” – mondta az orvos.

A kimerültség, a betegek, akik sorra elhaláloznak, a kényszer, hogy folyamatosan élet és halál között kell dönteniük, kimeríti a kórházi személyzetet.

„Néhányan közülünk teljesen kikészülnek ebben a helyzetben. Különösen a fiatal orvosok, akik egyszer csak arra ébrednek, hogy dönteniük kell egy emberi élet felől. És ismétlem, ez nagyon gyakran előfordul.

Mindannyian megteszünk mindent, amit tudunk. Nem csak a fizikai munkáról van szó, hanem a pusztító érzelmi nyomásról is. Láttam 30 éves tapasztalattal rendelkező ápolókat, akik egy sarokban sírtak. Az emberek összeomlanak idegileg. A külvilágnak fogalma sincs róla, mi folyik a kórházakban”.

Ezt már olvastad? A koronavírus váratlan hatásai: a NASA felvételei Kínában a légszennyezés csökkenését mutatták ki!

Christian Salaroli azt állítja, hogy továbbra is motiválja az a gondolat, hogy helyes döntést hoz: a fiatalabb emberek nagyobb valószínűséggel gyógyulnak meg speciális segítség nélkül.

Az orvost elszomorítja a tény, hogy még mindig vannak olyanok, akik nem tartják tiszteletben az otthonmaradásra vonatkozó felszólítást, és úgy gondolja, ha az embereknek akár a legkisebb fogalmuk is lenne arról mi zajlik a kórházakban, talán okosabban döntenének:

„Nem végezhetjük a mindennapi munkánkat, és foglalkozhatunk az ebből a kivételes helyzetből eredő feladatokkal egyazon időben. Ezért a szokásos kezelésekre sokat kell várni. Normális esetben, szívroham esetén néhány perc alatt reagálni tudunk. Most akár egy órát, vagy még többet is kell várni. Azt mondják, ez olyan, mint a sebészet a háború alatt. Csak azt próbáljuk menteni, ami menthető. Ez történik most” – mondja az olasz orvos.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek