KuriózumEgy nő, öt férj. Létezik?

Egy nő, öt férj. Létezik?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Őseink beszámolóit, feljegyzéseit kutatva számos példát emelhetnénk ki arra vonatkozóan, hogy a monogámia “intézménye” mennyire számít standard családképnek. Jópár mítosz és legenda, történet szól arról, hogy férfiak és nők egyaránt rendelkeztek több párral az ősibb időkben, de kortárs példát is találunk erre. Talán az utolsó lenne?

polyandry_05-1273160504_L

Tibet hegycsúcsai között ma is él az ősi hagyomány, mely értelmében a nők egyszerre több férfit is “tarthatnak a háznál”.

Nem túlzás! A Nyimba völgy női lakói ma is gyakorolják a házasság többférjűségébe vetett jogát, azaz egyetlen nőnek akár 5 férje is lehet. A tudósok ezt azzal magyarázzák, hogy a zord éghajlati körülmények késztették arra a völgy lakóit, hogy a natalitás érdekében több férfi osztozzon egyetlen nőn, mivel komoly nehézségeket okoz az élelem beszerzése, a családi fészek fenntartása, valamint a gyereknevelés.

polyandry_03-1273160424_L polyandry_10-1273161080_L

Az életbennmaradás eddig sem volt könnyű ezeken az elzárt tibeti vidékeken, de a modernizációs törekvések még ezt is megnehezítik. A Nyiamba völgy lakói hagyományosan járták a vidéket kis szekereikkel, hogy csereüzletet bonyolítsanak más közösségekkel. Ez létfontosságú, ugyanis egyetlen régióban képtelenség minden szükséges élelmiszert beszerezni, így aki tejet ad, annak gabona kéne, aki pedig gyógyfüveket, annak tej és gabona. Enélkül képtelenség életben maradni, de a valamikori kereskedelmi útvonalakra újabban repülőteret, autósztrádát építettek, így lassan találkozni sem tudnak a kereskedők.

polyandry_03-1273160424_L

Egyetlen boldogságuk az emelkedett spiritualitás, amely sztoikus nyugalomra inti őket, és bíznak abban, hogy képesek a felmerült problémákat más erőfeszítések árán megoldani. Kormánypénzek egyáltalán nem folynak be a vidékre, és úgy fest, a hatályos politikai vezetést teljesen hidegen hagyja a Föld talán utolsó poligám, a nőben, a feleségben összpontosuló közössége.

Forrás: TerraProject

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek