Egy szegény ember egy kis, egyszobás házban élt feleségével és hat gyerekével. Az otthonuk annyira kicsi volt, hogy alig fértek el benne, szinte mindig egymásba botlottak.

Egy idős rabbi tanácsa a szegény emberhez, aki kilátástalan helyzetbe került!
Fotó: stephen h/Flickr.com

A szegény ember már nem tűrhette tovább ezt az állapotot, így leült beszélni a feleségével. Az asszony azt javasolta, hogy kérje ki a rabbi tanácsát.

A szegény ember felkereste a rabbit, elmesélte, hogy milyen szörnyű körülmények között élnek, egy nagyon szűk helyiségben, összezsúfolva.

“Emiatt szinte mindig veszekszünk, kiabálunk egymással. Kétségbe vagyok esve, nem tudom mitévő legyek” – panaszkodott a rabbinak.

A rabbi mélyen elgondolkodott, majd így szólt: “Tedd azt, amit mondani fogok, így az életed jobb irányba fordul majd. Megígéred, hogy betartod az utasításaimat?”

“Megígérem” – felelte a szegény ember, bízva a rabbi bölcsességében.

A rabbi majd azt kérdezte: “Vannak állataid?”

“Igen. Van egy tehenem, egy kecském, és pár csirkém.”

“Rendben, mikor hazaérsz, az összes állatot vidd be, hogy közösen éljetek a lakásban” – közölte a rabbi.

A szegény ember elképedt a hallottakon, de mivel megígérte, hogy azt teszi, amit a rabbi mond, így haza ment és az összes állatot bevitte a lakásba.

Két nap múlva a szegény ember elszaladt a rabbihoz, majd így szólt: “Mit tettél velem? Borzasztó, egyszerűen képtelenség így élni, rabbi. Segíts!”

A rabbi higgadtan így felelt: “Menj haza, és vidd ki a házból a csirkéket”.

A szegény ember így is tett, de másnap ismét elment a rabbihoz.

“A kecske összerágta a bútorokat. Mit tegyek?” – kérdezte a szegény ember.

“Vidd ki a kecskét a házból” – felelte a rabbi.

Másnap ismét a rabbihoz sietett a szegény ember, mert a tehén tette pokollá a családja életét. A rabbi közölte, hogy vigye ki a tehenet a házból.

Másnap a szegény ember ismét felkereste a rabbit. “Kedves, rabbi. El nem tudom mondani, hogy mennyire nyugodt, békés lett az életünk. Most mindenkinek jut elég hely, hogy az állatok már nem laknak bent.”

Ettől a naptól kezdve a szegény ember boldogan élt, élete jobbra fordult, szíve tele volt optimizmussal, hálával, szeretettel, és hamarosan anyagilag is jobb helyzetbe került.

Hayman Schachtel rabbi: “A boldogság nem az, amire vágysz. A boldogság az, amivel már rendelkezel.”

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.