KuriózumEgy erdélyi mérnök megtalálhatta a gyógymódot a rettegett koronavírusra? „Az emberek úgy...

Egy erdélyi mérnök megtalálhatta a gyógymódot a rettegett koronavírusra? „Az emberek úgy néztek rám, mint egy földönkívülire!”

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ioan Borodi mérnök, aki a Környezetvédelmi Technológiák és Berendezések Kutató Intézetében dolgozik azt állítja, hogy az általa feltalált eszköz (EDO-05) felhasználható lenne a rettegett koronavírus ellen.

Az EDO-05-nek elnevezett berendezés, amelyet a besztercei Ioan Borodi 1996-ban talált fel, ózont generál, és felhasználható a levegőben és a vízben lévő baktériumok és vírusok megsemmisítésére.

A mérnök a sajtónak elmondta, hogy a kolozsvári Közegészségügyi Intézet húsz évvel ezelőtt mikrobiológiai teszteket végzett az eszközzel.

„A gépeket baktériumokon tesztelték. A vírusok pedig még kevésbé ellenállóak az ózonnal szemben, mint a baktériumok. Ebből egyértelművé válik, hogy az ózon elpusztíthatja a vírusokat. De ezt csak a bukaresti Virológiai Intézet tudná igazolni. Ők azonban nem tudják koronavíruson tesztelni a gépet, mert nincs a birtokukban a vírus. Ehelyett tesztelhetnék más vírusokon… Beszéltem velük, de 5000 eurót kértek tőlem a teszteléshez. Elmagyaráztam nekik, hogy nem vagyok az Egészségügyi Minisztérium, nincs annyi pénzem… Az eszközt a rendelkezésükre tudom bocsátani, de pénzt nem tudok adni.” – nyilatkozta Ioan Borodi.

„Nekem van ilyen típusú készülékem otthon, és használom is. Adtam el belőle másoknak is. Eladtam néhányat például besztercei családorvosoknak, és a Fertőző Osztály orvosainak is. Összesen több mint 100 gépet adtam el az elmúlt években. Gyakorlatilag védik az egészséget. A készülék szabadalmaztatva van, mindenféle kiállításon is részt vettem vele. De az emberek úgy néztek rám, mint egy földönkívülire. Mi egyebet tehetnék? Ez egy rendkívül kifinomult mikrobiológiai kérdés, nem mindenki ért hozzá.” – tette hozzá a mérnök.

Emellett azt is elmondta, hogy az állami intézmények közül csak egy mutatott érdeklődést a találmánya iránt: egy bukaresti gyógyszergyár. „De ez még évekkel ezelőtt volt. Ezt az információt eddig nem hoztam nyilvánosságra, de amikor láttam, hogy az emberek mennyire összevissza beszélnek a koronavírus kapcsán…”

Ioan Borodi mérnök elmondása szerint egy ilyen légtisztító mintegy 200 euróba kerül.

„A rettegett koronavírus, akárcsak más vírusok, levegő útján terjed, például tüsszentéssel. A szervezetbe jutva a vírus szaporodni kezd, mivel anaerob (oxigén jelenléte nélkül is képes létezni). Ózonnal elpusztítható, úgy, hogy fertőtlenítjük a helyiséget, vagy ha tüdőbe kerül a vírus, ózonozott levegőt lélegzünk be. Ha a gyomorba jutott, elpusztíthatjuk ózonnal dúsított víz fogyasztásával. Az ózon néhány perc alatt elpusztítja a vírusokat, a baktériumoktól eltérően – amelyeknek van egy további védőgátja is.” – nyilatkozza.

A besztercei mérnök felajánlotta, hogy bármilyen vállalatnak vagy intézménynek elérhetővé tenné a készüléket további virológiai vizsgálatra.

Hogy született meg a találmány ötlete?

„Nem volt bonyolult. Az Elektrotechnikai Vizsgáló Intézet korábbi igazgatója Besztercére látogatott, mert ózont akartak előállítani víztisztításhoz. Mi pontosan ezzel foglalkozunk az Intézetben. Kezelő- és tisztítóállomásokat gyártunk, és ehhez ózont is használunk. Ezeket ipari felhasználásra készítjük, de csak víz tisztítására. Nekem pedig támadt egy ötletem. Ha megsemmisítjük a mikrobákat a vízben – miért nem találunk ki valamit, ami elpusztítja a baktériumokat a levegőben vagy más felületeken is?”

A mérnök azt is elmondta, hogy az általa szabadalmaztatott eszköz otthoni használatra is alkalmazható, mind a levegő, mind a víz tisztítására. „A csapvíz klórt tartalmaz. Az ózon megsemmisíti ezt. A kutak vizei nitrátokat, klórt és más anyagokat tartalmaznak, de ha ózont adunk a vízhez, az megtisztul, és az így kapott víz nagyon egészséges. Lúgos és magas a pH értéke. Vannak különböző terápiák, amelyek ózont alkalmaznak. A vér is tisztítható ózonnal. Azonban ezek nagyon költséges technológiák” – magyarázza Ioan Borodi.

Az eszköz használatára alkalmas területek:

1. Kórházak (műtők, kórtermek, steril eszközöket előkészítő helyiségek, újszülött osztály, rendelők, várótermek, laboratóriumok).
2. Előadótermek, osztálytermek, óvodák, lakóterek, éttermek, kávézók, élelmiszer tárolására használt terek, szállodák, hűtött terek, tömegközlekedési eszközök.

Az 1-es típusú terek esetében: a berendezés hatékonyan működik az orvosi helyiségekben. A fertőtlenítést a helyszínen dolgozó személyzet távollétében kell elvégezni.

A berendezésnek legalább fél órán keresztül működnie kell, majd szünetet kell tartani (fél óra-óra), hogy az ózon lebomolhasson. A 2-es típusú terekben a berendezés használható ózonozásra, légfrissítésre, kellemetlen szagok eltávolítására, stb.

Az ózonfertőtlenítés alkalmazása nem jár együtt szellőztetéssel.

Forrás: bistriteanul.ro

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek