HolotropikumEgy apróka élőlény lehet a kulcsa az “örök ifjúságnak”?

Egy apróka élőlény lehet a kulcsa az “örök ifjúságnak”?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy apróka élőlény lehet a kulcsa olyan gyógyhatású készítményeknek, amelyek az öregedési folyamatokat gátolják. Az átlagéletkor folyamatos növekedésével az emberiség egyre hosszasabb életnek örvendhet, a tudomány és az orvoslás csodáinak köszönhetően egyes kórfolyamatok vagy betegségek, amelyek akár egy évszázaddal ezelőtt végzetesek lettek volna, ma már egy jól célozott kezelés segítségével pillanatok alatt gyógyíthatók.

1

Ezzel párhuzamosan azonban más olyan betegségek is megjelentek, amelyek az idős korhoz köthetők, mint például az Alzheimer kór, így ezek újabb és újabb kihívást jelentenek a tudósok számára. El kell ismernünk, hogy az örök ifjúság és a halhatatlanság forrása csak a néphagyományok gazdag mondavilágában létezik, azonban egy újabb kutatás közelebbi ismereteket adhat ahhoz, hogy egyes fajok miként képesek ellenállni az idő vasfogának.

A C. elegansnak nevezett féreg egy egyszerű életforma, amely különleges módon képes a fejlődési folyamatait időnként lefagyasztani. A tudósok abban reménykednek, hogy ennek az élőlénynek a tanulmányozása által könnyebben megértik az öregedés folyamatit, sőt arra is hivatottak, hogy olyan gyógyszerhez hasonló készítményt állítsanak elő, amely az emberek számára is hatékony lehet.

A C. elegans esetében a passzív létezés állapota összefüggésben van az általa felvett tápanyaggal, és amikor kevesebb tápanyaghoz jut képes egy köztes “szunnyadó létformát” felvenni mindaddig, amíg táplálékhoz nem jut. Ebben az esetben életben marad, de a sejtjei passzív állapotban kerülve leállítják működésüket és fejlődésüket. Amikor táplálékhoz jut akkor viszont minden biológiai folyamat rendeltetésszerűen újra működésbe kezd. Ezeknek a folyamatoknak köszönhetően a kis élőlény élettartama akár meg is kétszereződhet.

David R. Sherwood, a Duke University tudósa és a kutatócsoport vezetője elmondása szerint, köztudott hogy a tápanyagokban szegény étrend a sejtek működését csökkentett módra állítja azonban a nagy kihívás az, hogy megértsék ezeket a folyamatokat és akár mesterséges körülmények között olyan hatóanyagot fejlesszenek ki, amely biztonságos körülmények között képes a folyamatot irányítani.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek